Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Huttunen kritiserar Bollförbundet: ”Det är ett politiskt spel”

Från 2016
Olli Huttunen ser åt vänster.
Bildtext Olli Huttunen tog över efter Stuart Baxter år 2010.
Bild: All Over Press

Den tidigare landslagstränaren Olli Huttunen kritiserar Bollförbundet och Hasse Backe i en intervju med Yle. Personer som inte nödvändigtvis vet så mycket om fotboll fattar besluten, säger Huttunen.

Det nattsvarta året 2016 blev för mycket för Bollförbundet, som på veckoslutet bestämde sig för att ge Hasse Backe foten.

Backe är inte den första finländska chefstränaren som fått gå på 2000-talet. Förutom Backe har också Antti Muurinen, Stuart Baxter, och Mixu Paatelainen sparkats sedan millennieskiftet.

Bland de permanenta tränarna har bara Roy Hodgson lyckats med konststycket att hållas på balanslinan kontraktet ut. Det är dags att granska strukturerna – inte bara A-landslaget, tycker Olli Huttunen, som tog över då Baxter sparkades år 2010.

– Personer som inte nödvändigtvis vet så mycket om fotboll fattar besluten. Det är ett politiskt spel. Strukturerna måste förändras, det här systemet verkar inte fungera, säger Huttunen.

Roy Hodgson.
Bildtext Hodgson klarade sig bättre som tränare för Finland än han gjorde som tränare för Englands landslag.
Bild: Rex Features/All Over Press

Kan inte skylla på skador

Var gjorde att Backe till slut fick sparken? Yle Sportens Christoffer Herberts listade på måndag sju orsaker till den mardrömsartade resultatraden.

Landslagsmittfältaren Tim Sparv menar att spelarna också borde se sig själv i spegeln.

– Hasses position var inte direkt avundsvärd med alla skador, menar Sparv.

Huttunen håller inte riktigt med Sparv.

– Man kan inte skylla de dåliga insatserna på spelare som är borta eller på domarbeslut då det händer i flera matcher, säger Huttunen.

Huttunen menar att Backe började sitt arbete för sent. Han valde tv-jobbet framför lotsandet av landslaget och missade ett kritiskt halvår före den egentliga starten i januari år 2016, menar Huttunen.

Det är dags att lugna ner situationen.

Målet: Återfå trovärdigheten

Nu sitter den nya chefstränaren Markku Kanerva på ett pinfärskt treårskontrakt. Kanerva har redan satt EM år 2020 som ett mål.

Huttunen vill först förstärka landslagets trovärdighet.

– Det är dags att lugna ner situationen och ge Markku Kanerva tid att jobba och få fram resultat. Först gäller det för den finländska fotbollen att återfå trovärdigheten och det sker via resultat, säger Huttunen.

Diskussion om artikeln