Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omfattande jour i Vasa röstades ned av riksdagen - SFP vill ha författningsdomstol

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 22:15.
i grupprummet
Bildtext Riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin och partiordförande Anna-Maja Henriksson var allvarliga på tisdagen.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Regeringspartiernas riksdagsledamöter röstade i kväll ned den svenska riksdagsgruppens förslag om omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Rösterna föll 85-63, och regeringen ser nu ut att få igenom sin jourreform i dess ursprungliga form.

Enligt regeringens förslag ska tolv sjukhus få omfattande jour. Många ledamöter från oppositionspartierna röstade för att också Vasa centralsjukhus ska få vara med som ett trettonde sjukhus.

Frågan ska ännu behandlas. Den avgörande omröstningen äger rum den här veckan.

SFP kräver författningsdomstol - tycker jourreformen går mot grundlagen

Svenska folkpartiet sade tidigare under dagen att partiet anser att det behövs en författningsdomstol i Finland. Det beskedet kom partiledningen med efter att riksdagen på förmiddagen hade röstat ned förslaget om att låta grundlagsutskottet behandla den omskrivna texten i sjukhusjourreformen på nytt.

Enligt SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson tyder detta på att regeringspartierna är rädda för att få ett resultat som inte är i samklang med det regeringen eftersträvar.

- Nu har regeringen med sitt agerande visat att vi inte kan lita på att det som kommer ut härifrån uppfyller grundlagens krav.

SFP kan enligt Henriksson inte göra mycket annat än beklaga det skedda och be om att få en pratstund med presidenten.

- Det behövs en efterhandskontroll och då går tankarna till en grundlagsdomstol, sa Henriksson.

Missnöje med ministerieuppgifter

SFP är också missnöjt med den information som social- och hälsovårdsministeriet gett riksdagen under utskottsbehandlingen av sjukhusjourreformen. Henriksson och riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin jämförde informationsgången med ett smörgåsbord, därifrån man plockar det man vill ha.

Henriksson och Wallin förundrade sig över vad regeringspartierna sysslar med. Speciellt Samlingspartiet, som enligt Henriksson "ger en bild av att försöka vara ett rättsparti".

Wallin tror att behandlingen av sjukhusjourreformen hade sett bättre ut med en annan regeringsbas.

- En sådan här process skulle inte ha kommit till om SFP hade suttit i regeringen, sa Wallin.

Orpo behöver inte författningsdomstol

Samlingspartiets partiordförande, finansminister Petteri Orpo kommenterade tanken om en författningsdomstol i riksdagen på eftermiddagen. Orpo var inte allt för entusiastisk.

- Jag är nöjd med vårt nuvarande system. Jag har svårt att se vad nytt en författningsdomstol skulle medföra, sa Orpo.