Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nagu-nalle och Henrika Andersson nominerade till Arvid Lydecken-priset

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 12:28.
nagu-nalle i regn, teckning av Christel Rönns
Bild: Christel Rönns

Barnboken Nagu-nalle på djupa vatten av Henrika Andersson är nominerad till Arvid Lydecken-priset 2017. Boken är illustrerad av Christel Rönns, och den gavs i våras ut på Schildts & Söderströms.

Finlands Ungdomsförfattare delar årligen ut två litteraturpris: Topeliuspriset för en förtjänstfull ungdomsroman och Arvid Lydecken-priset för en förtjänstfull barnbok. År 2017 är vardera prissumman 2017 euro. Vinnarna kungörs 13.1.2017.

Den tredje boken om Nagu-nalle är en fristående berättelse om en nalle som får konkurrens och som genom ett vådligt äventyr får kontakt med det barn han tillhör. När Nagu-nalle märker att han blivit övergiven av barnen och att familjens katt blivit farligt stor, bestämmer han sig för att rymma, i riktning mot havet för att komma till Nagu.

pärmen till Henrika Andersson: Nagu-nalle på djupa vatten
Bild: Schildts & Söderströms

Nagu-nalle på djupa vatten är en berättelse om en segeltur där deltagarna, en leopard, en orm och ett marsvin är lite motvilliga passagerare.

Boken har också kommit ut på finska som Nauvo-Auvo aalloilla.

De övriga nominerade böckerna för Arvid Lydecken-priset är Prinsessa Pikkiriikki av Hannele Lampela, Maan alaiset av Sanna Isto, Benjamin Hawk – merirosvon oppipoika av Juha-Pekka Koskinen, samt Tenho ja Ryske – satuja soitosta av Silja Sillanpää.

De nominerade böckerna för Topelius-priset är Naondel av Maria Turtschaninoff, Kevätuhrit av K.K. Alongi, Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniitukaisesta av Magdalena Hai, Miia Martikaisen kärsimysviikko av Nelli Hietala, samt Kesän jälkeen kaikki on toisin av Siri Kolu.