Jourreformen ger inget spar, hävdar oppositionen
Regeringen struntar i de språkliga rättigheterna och jourreformen ger egentligen inget spar. Så här lät en del av argumenten när riksdagen debatterade jourreformen under tisdagen.
Svenska riksdagsgruppen har upprepat sina tidigare argument för att Vasa centralsjukhus ska få ha kvar en omfattande jour.
Veronica Rehn-Kivi menade att reformen är pressad och kaotisk, och hon anser att den borde beredas på nytt. Vasabon Maria Tolppanen (Sdp) lyfte fram dels spåkaspekter, dels kostnaderna:
- Det här är ett dyrt politiskt beslut. När Seinäjoki får en omfattande jour behövs där bland annat översättare som klarar av språket, det behövs lärare som undervisar personalen i svenska och det kommer att krävas ambulanstransporter från Vasa till Seinäjoki. Det här kan kosta totalt två miljoner euro per år för Seinäjoki sjukhus. Småningom har de planerade inbesparingarna smält bort, sa Tolppanen.
Sfp:s Anders Adlercreutz påpekade att regeringen försämrar den livskraftiga Vasaregionens möjligheter att utveckla sitt näringsliv. Adlercreutz uppmanade regeringen att ta tillbaka sitt förslag.
"Vilken är sanningen, regeringen?"
Kristdemokraternas Peter Östman, som flera andra ledamöter i debatten, misstänkte att sjukhuset i Seinäjoki har begränsade möjligheter att ge service på svenska. Östman krävde också svar av regeringen när det gäller beredningen av jourreformen.
- Det har lyfts fram att Social- och hälsovårdsministeriet har använt fel fakta om verksamheten i Vasa centralsjukhus när man beredde lagförslaget. Jag ber regeringen svara: Vilken är sanningen?
Östman vädjade också till regeringen när Finland nu skall fira 100 år med temat "tillsammans":
- Jag hoppas att regeringen därför kunde övertyga oss finlandssvenskar om att våra språkliga rättigheter beaktas, liksom att vi får en likvärdig sjukvård som finskspråkiga.
"Lipponen skulle ha satt foten ner"
De grönas partiordförande Ville Niinistö mindes forna tider och trodde att tidigare statsministern, socialdemokraten Paavo Lipponen skulle ha blåst av spelet för länge sedan. Lipponen var känd för att värna om svenskans ställning.
- Nu försöker man på kort sikt spara in pengar, men så att de språkliga rättigheterna inte beaktas i beredningen. De språkliga rättigheterna hör inte till de mindre viktiga rättigheterna i vår grundlag, påpekade Niinstö.
De gröna kräver att ärendet bereds på nytt, så att Vasa centralsjukhus kunde ha kvar en omfattande jour.
- Det minsta som kan göras är att svenskspråkiga även i praktiken garanteras vård på svenska. Det räcker inte med att det här skrivs in i lagen, sa Ville Niinistö.
De språkliga rättigheterna måste beaktas
Samlingspartiets Sari Sarkomaa konstaterade att jourreformen är ett viktigt steg med tanke på integreringen av social- och hälsovården. Hon förnekar att de språkliga aspekterna skulle ha glömts bort vid beredningen:
- Det språkliga rättigheterna måste beaktas i beredningen av alla lagar. Men det handlar om en stor helhet där vi inte hunnit beakta alla aspekter. Målsättning är att se till att alla får en jämlik och säker vård. Dessa mål är viktiga och positiva med tanke på alla som behöver tjänster.
Enligt Sarkomaa är det viktigt att minnas att reformen endast påverkar en liten grupp patienter.
- I propositionen kommer man endast att centralisera ingrepp som är sällsynta eller speciellt utmanande. Det här gör vi för att trygga patientsäkerheten och se till att resurserna användas på rätt sätt.
Sannfinländarnas Arja Juvonen är inne på samma linje.
På inga sätt går vi mot det sämre i och med reformen. Reformen förbättrar patienternas säkerhet och situation.