Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sport-backen Robin Salo skall försvara unglejonens VM-guld

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 16:23.
Robin Salo spelar back i Vasalaget Sport i ligan.
Bildtext Robin Salo ser fram emot JVM i Kanada runt årskiftet.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Ifjol var Robin Salo sista spelaren att bli utanför truppen som med en oförglömlig charmoffensiv lade såväl motståndare som publik för sina fötter. Ett år senare är den nu 18 år gamla Robin en av Finlands namnstarka backbesättnings stabilaste pjäser.

Med över 20 minuter speltid per match den här hösten i FM-ligan, har Robin fått tredje mest ansvar av alla Sport-spelare. Ansvaret på högsta möjliga nivå i Finland har gett mängder av rutin och självförtroende till den stabila tvåvägsbacken inför U20 VM i Kanada vid årsskiftet. Med den offensivt starka kvartetten Olli Juolevi, Vili Saarijärvi, Juuso Välimäki och Miro Heiskanen i laget hör Robin till backbesättningens defensivt starka balansspelare.

Att agera säkrande lås är bekant för Robin även till vardags i klubblaget, där han spelat tillsammans med till exempel offensivt glada Markus Nordlund.

VM-guldet för under 18-åringar det bästa som Robin upplevt

Efter den enorma besvikelsen över att gå miste om alla tiders hockeyfest på hemmaplan vid årsskiftet siktade Robin Salo in sig på VM för under 18-åringar. Alltså den turneringen där han åldersmässigt egentligen hörde hemma. Turneringen i USA blev paradsträcka nummer två för de blåvita juniorlandslagen år 2016. Då hjälten från U20-VM, Jesse Puljujärvi, sällade sig till truppen efter att Kärpät fallit ur ligaslutspelet vad det ingen som rådde på smålejonen.

Robin bar assisterande kaptenens ”A” på bröstet i turneringen och spelade därefter. Han fick mycket istid i samtliga sju matcher och var en defensivt trygg klippa genom hela turneringen. Sitt enda mål och samtidigt sin enda poäng i turneringen stod han för med ett rungande slagskott mot Kanada i gruppspelets sista omgång – för övrigt den ensamma förlustmatchen i smålejonens annars fläckfria turnering.

När sen slutspelet körde igång, kunde varken Ryssland, storfavoriten USA eller Sverige stoppa den blåvita tornadon på slätten i Norra Dakota. 6-1 mot Sverige i finalen satt pricken på i:et för en stortartad turnering av smålejonen.

Minst tretton världsmästare klär på sig lejonskjortan i Montreal

Med fem regerande U20-världsmästare och hela åtta från U18-guldlaget i truppen är unglejonen en värdig titelförsvarare. Åtminstone på förhand. Turneringarna i Kanada har brukat vara svåra för våra juniorlandslag. Bara i 2003 och 2006 har U20-laget lyckats ta medalj då man spelat JVM i hockeyns hemland.

Men laget som spelar gruppspelet i Montreal Canadiens hemmahall har mycket som talar för sig. Dels spelar Kanada, USA och Ryssland alla tre i den andra gruppen, vilket ger Finland hela gruppspelet på sig att förebereda sig för att möta till exempel hemmanationen i en bäst av en match. Frågan är vilket lags spelare som den här gången känner sig mer hemma i en sådan situation?

Dessutom spelar nästan halva laget redan nu sin hockey i Nordamerika. De flesta har dessutom stora roller i sitt lag. Och slutligen så skall man inte sticka under stol med att de här killarna har varit med förr.

Det är helt enkelt svårt att se att spelare som redan vunnit VM-guld och kväll efter kväll spelar med stort ansvar i sina klubblag inte skulle göra bra ifrån sig när man får chansen att visa upp sig i hockeyvärldens högborg.

Som extra bonus för truppen finns dessutom möjligheten att Finland får med den enda spelaren som var med om att vinna båda juniorgulden förra säsongen – Jesse Puljujärvi.

Han vann ju poängligan i U20-VM och var fullständigt suverän när han kom med till slutspelet i U18-VM, med bland annat ett hattrick i finalen.

Robin har många blickar på sig under turneringen

Inför turneringen verkar det troligt att Robin Salo hör till de sex backarna som kommer att få mest speltid av chefstränaren Jukka Rautakorpi när turneringen väl kör igång. Sedan är det såklart upp till Robin att ta vara på möjligheten.

Den här gången finns nämligen en bredd på den finska backbesättningen som antagligen aldrig förr.

För Robin gäller det också att visa upp sig för NHL-scouterna som verkligen kommer att flockas på läktarna, då turneringen spelas i Montreal och Toronto.

Nästa sommar är det Robins årgång som reserveras av NHL-lagen och för tillfället är han rankad som ett första omgångens val – något som brukar öppna dörrarna för en framtid i NHL.

Robin Salo i Sportmagasinet tisdagen 13.12.2016. Kl. 21 Yle Fem och Arenan.

Diskussion om artikeln