Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Början på slutet för kriget i Syrien

Från 2016
Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Efter fem år av inbördeskrig finns det äntligen ett realistiskt hopp om en uppgörelse i Syrien. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd i det krigsdrabbade landet.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i över fem år och har krävt minst 300 000 dödsoffer. De allra hårdaste striderna har förts i den strategiskt viktiga staden Aleppo, som delvis ligger helt i ruiner vid det här laget.

Men nu verkar det vara endast en tidsfråga innan president Bashar al-Assads regeringsstyrkor har erövrat också de sista rebellkontrollerade delarna av Aleppo, vilket kan leda till ett slut på kriget.

Syriens president Bashar al-Assad skulle gärna samarbeta med Donald Trump och USA som han kallar en naturlig allierad
Bildtext Bashar al-Assad
Bild: EPA/SANA HANDOUT

Per Jönsson, mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, ser vändningarna i Aleppo som den största framgången för Assad-regimen under de senaste fem åren. Det kan dessutom ha en avgörande betydelse för framtida kamper.

- Nu har inte rebellerna längre någon realistisk chans att störta Assad-regimen. Det man kan göra nu är att föra en kamp mot slutet.

Jönsson tror inte på en lösning i form av en av en förhandlingsuppgörelse mellan regimen och de militanta rebellerna. Han misstänker att det blir fråga om en officiell uppgörelse på papper, men i praktiken avslutas kriget med våld.

Ett land, två krig

När det handlar om Syrien är det viktigt att skilja på två olika pågående krig. Det krig som går mot sitt slut är kriget mellan regimen och oppositionen i landet.

- Det andra kriget mot terrorgruppen IS däremot fortsätter tills IS är utplånat, eller i varje fall har förlorat alla sina landområden i Syrien och Irak.

per jönsson
Bildtext Per Jönsson, mellanösterexpert.
Bild: UI/(C)Pontus Johansson

Utöver de två krigen finns också kritik mot presidenten och regimen i landet, men Per Jönsson anser att president Assad sitter mycket stadigt på sin post, trots sviktande stöd.

- Förmodligen anser en majoritet av befolkningen att Assad inte är bra, men i varje fall bättre än alla andra alternativ.

Oroligheterna fortsätter

Om regimen och oppositionen kommer fram till en uppgörelse, så tror Jönsson att det blir aktuellt med ett långt uppbyggnadsarbete, där bland andra EU förväntas delta med stora summor.

Men det är knappast ändå slutet på oroligheterna i Syrien.

- Sannolikt fortsätter kriget mot IS. Hur länge det pågår är omöjligt att säga. Man kan aldrig förutsäga vad IS gör, de har en kapacitet och en flexibilitet som förmodligen alltid har varit underskattad.

Diskussion om artikeln