Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Stiftelsen avslutar byteshandeln

Från 2016
Stiftelsen med Milli och Pernilla
Bild: Yle / Malena Holmström

Sedan april har måndag betytt bytesdag i Stiftelsen och med Pernillas och Millis hjälp har 28 plagg och accessoarer bytt ägare. Det hela började med att Pernilla ville bli av med ett par klackskor hon burit, men aldrig riktigt gillat, under semifinalen i Eurovision år 2008.

- Idén kom egentligen från alla loppissidor på Facebook som blivit så populära under de senaste åren, berättar Prillan.

I stället för att köpa och sälja grejer online tyckte Stiftelsen att det är roligare att byta ut grejer man inte behöver mot något man har användning för.

Klackskorna byttes mot en bröllopsklänning och därifrån fick Stiftelsens byteshandel luft under vingarna.

Närmare 30 olika plagg har alltså passerat genom X3M-redaktionen innan de hittat sin nya ägare. Bland de mest minnesvärda grejerna hittar vi, förutom en bröllopsklänning, en signerad Isac Elliot t-skjorta, en mockaponcho, en basker och ett par vita basketskor.

Alla plagg som bytts ut under Stiftelsens klädesutbyte.

- Basketskorna och ponchon var de plaggen jag helst hade hållit själv av allt vi har bytt ut, säger Milli.

Ponchon var också en speciell affär eftersom den byttes tillbaka av ursprungsägarens kompis. Det visade sig att den hade köpts på en gemensam resa till Afrika och hade därmed ett emotionellt värde för kompisen.

Något som kom fram under bytesmåndagarna är att det tydligen finns en hel del stöldgods i omlopp i Svenskfinland. Den gemensamma nämnaren är att dessa har samma ursprungsadress, nämligen Dragsvik.

- Nästan varje vecka erbjöds det militärstrumpor och andra plagg från drakan, men vi bestämde att vi inte tar emot dem, skrattar Pernilla.

På tal om strumpor; En klänning var så svårt att byta ut att Prillan, utan att tänka sig för, lovade äta upp en av sina strumpor ifall någon erbjöd sig att ta emot plagget. Plötsligt fanns det väldigt många intresserade.

I och med att Stiftelsen nu sänder sin sista vecka har det blivit dags att avsluta byteshandeln. Tack för alla lyckade byten och hoppas grejernas nya ägare har mycket glädje av sina kap.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln