Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Långt fängelsestraff för kapten som ska ha orsakat nästan 700 migranters död

Från 2016
Mohammed Ali Malek och Mahmud Bikhit strax innan de greps 20.4.2015
Bildtext Mohammed Ali Malek och Mahmud Bikhit strax innan de greps 20.4.2015
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

En tunisisk man som utpekats som kapten för en flyktingbåt som förliste med över 700 människor ombord, fick långt fängelsestraff i Italien.

En domstol i Catania, Sicilien dömde på tisdagen den 28-årige tunisiern Mohammed Ali Malek till 18 års fängelse och böter på nio miljoner euro. Malek dömdes för dråp. Maleks medhjälpare, syriern Mahmud Bikhit dömdes till nio års fängelse och lika höga böter för människosmuggling.

Enligt åklagarna var Malek kapten för en 27 meter lång, överlastat fiskebåt då den kolliderade med ett lastfartyg som hade kommit till undsättning. Bara 28 människor överlevde olyckan som inträffade den 18 april 2015.

Tidigare i år bärgades katastrofbåten och den italienska flottan hittade kvarlevorna efter 675 migranter i samband med bärgningen. Dödsoffren kan ha varit ännu fler än så.

De flesta av offren kom från Gambia, Senegal och Mali.

Både Malek och Bikhit har under rättegången hävdat att de själva är migranter som bara agerade på uppdrag av människosmugglarna.

Internationella Organisationen för Migration (IOM) räknar med att åtminstone 4 244 migranter och flyktingar drunknat på väg mellan Libyen och Italien så här långt i år.

Diskussion om artikeln