Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles förvaltningsråd stöder ledningen i fallet Sipilä-Jääskeläinen - nu rensas luften

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 12:46.
Bild av riksdagsledamot Kimmo Kivelä (sannf.), Yles förvaltningsråds ordförande.
Bildtext Förvaltningsrådets ordförande Kimmo Kivelä.
Bild: Kimmo Brandt

Yles förvaltningsråd gav på tisdag kväll sitt utlåtande i fallet där chefredaktör Atte Jääskeläinen hade beordrat sina redaktioner att inte skriva fler artiklar om statsminister Juha Sipiläs kopplingar till Terrafame.

- Förvaltningsrådet har en övervakande roll, inte en beslutande roll då det är frågan om Yle, säger förvaltningsrådets ordförande Kimmo Kivelä (Sannf).

- Smutstvätten sköter man hemma och inte i offentligheten, konstaterar Kivelä.

Förvaltningsrådet anser att de åtgärder som Yles chefer har föreslagit ska genomföras.

- Direktörerna ska nu gå igenom det som skett med sina anställda.Också Yles vd Lauri Kivinen deltar i diskussionerna. Dessutom ska etikchefen göra upp en plan angående etisk journalistik, säger Kivelä.

Har det här skadat Yles rykte?

- Det här har nog inte blivit utan följder. Förvaltningsrådet stöder ändå det viktiga arbete som Yle gör. Den här processen kommer att rena luften så att Yle ännu bättre än förr kan genomföra sitt public service-uppdrag och syssla med journalistik av hög kvalitet.

Många frågor kring statsministerns ägande, jäv och mejl

Det har väckts frågor kring statsminister Juha Sipiläs mejl till personer på Yle. Det har frågats huruvida Sipilä försökte påverka Yles journalistiska rapportering om hans eventuella jäv i fråga om Terrafame. Samtidigt väcktes det frågor om Yles informationsuppdrag och Yles oberoende ställning.

- Ur samhällets synvinkel är det viktigt att få reda på om Sipilä försökte påverka Yles ledning på grund av sina egna intressen, sade SDP-gruppen i Yles förvaltningsråd för cirka två veckor sedan.

Maarit Feldt-Ranta i Obs debatt 21.4.2016

Sossarna i Yles förvaltningsråd vill granska Sipiläs e-post

SDP-gruppen: Allvarligt både för Sipilä och Yle.