Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare elitsoldat tippas bli Trumps inrikesminister

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 20:42.
Ryan Zinke går igenom lobbyn på Trump Tower.
Bildtext Ryan Zinke träffade precis som alla andra kandidater Donald Trump i hans Trump Tower i New York. Den här bilden togs i måndags.
Bild: EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

Den blivande presidenten Donald Trump har valt kongressledamoten och före detta elitsoldaten Ryan Zinke till inrikesminister, enligt Fox News och flera andra amerikanska medier.

Ryan Zinke är 55 år gammal och kongressledamot från Montana. Han har tidigare varit elitsoldat och befälhavare i flottans specialstyrka Navy Seal, den mytomspunna attackstyrkan som är känd för sin tuffa utbildning. Zinke stödde tidigt Trump i presidentvalet och deltog också i kampanjarbetet.

Zinke är en ivrig jägare och fiskare som ofta röstar emot miljöaktivister i frågor som kolutvinning och oljeborrning.

Zinke skulle vara den fjärde personen på en toppost i Trumps kabinett med en bakgrund i militären. Tidigare har Trump utnämnt två pensionerade generaler till ministrar: John Kelly till minister för inrikes säkerhet och James Mattis, även kallad Mad Dog, till försvarsminister. Dessutom utsåg den blivande presidenten den pensionerade generalen Michael Flynn till rådgivare i nationella säkerhetsfrågor.

Rick Perry glömde namnet på sitt ministerium

Ett annat namn som figurerade i amerikanska medier i går väckte trots det betydligt större uppmärksamhet i USA. Det var tidigare Texasguvernören Rick Perry, som tippas bli energiminister.

Rick Perry i lobbyn på Trump Tower i New York.
Bildtext Rick Perry hade ett möte med Donald Trump i Trump Tower i New York i måndags.
Bild: EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

Den 66-årige Perry ställde upp i republikanska primärvalet inför presidentvalet 2012, men föll ut i ett tidigt skede, efter att ha gjort bort sig på tv. Han skulle då räkna upp de tre ministerier som han ville avveckla, men fick en blackout när han kom till det tredje ministeriet på sin lista. Och ministeriet som han inte kunde komma ihåg namnet på var naturligtvis energiministeriet, det ministerium han nu tippas bli utnämnd att leda.

Perry ställde upp igen i primärvalet inför förra presidentvalet, men steg också då tidigt åt sidan.

Klimatskeptiker

Rick Perry är precis som Trump en hängiven supporter av olje- och kolindustrin och vill slopa den miljölagstiftning som reglerar industrins verksamhet. I motsats till vad man kunde tro sysslar energiministeriet i USA ändå inte främst med fossila bränslen, utan med grundforskning och kärnvapen.

Energiministrarna har på senare år varit akademiskt inriktade, med doktorsgrader i fysik och en av dem, Steven Chu, har dessutom tilldelats Nobelpriset i fysik.

Perry har andra meriter. Han har skrivit en bok där han säger att det vetenskapliga påståendet att klimatförändringar orsakas av människan är "en påhittad, falsk röra", enligt New York Times.

Perry deltog också nyligen i den amerikanska tv-showen "Dancing with the stars", där han dansade bland annat cha-cha-cha. Han blev ändå tidigt utröstad.

Många konservativa hyllade ändå valet av Perry. De ser honom som en stark ledare som vågar ifrågasätta ministeriets verksamhet och införa reformer.

Rättelse 14.12.2016 kl.14.50: Navy Seal underlyder amerikanska flottan.