Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vattnet i Borgå smakar fortfarande klor

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 10:42.
Vatten i ett glas.
Bildtext Dricksvattnet i Borgå smakar klor.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Sedan augusti har Borgå vatten klorerat vattnet vid Sannäs vattentag. Det här på grund av förhöjda mikrobhalter på grundvattenområdet. Nu reagerar Borgåbor på att vattnet fortfarande smakar klor.

Bland annat på sociala medier undrar Borgåbor varför vattnet i bland annat centrum och Vårberga smakar klor. Också Borgå vatten har kontaktats om klorsmaken, senast på tisdagen.

Anläggningschef Elina Antila berättar att kloreringen av vattentaget i Sannäs fortfarande fortsätter i samma omfattning som hittills.

– Vi har tagit vattenprover med tätare intervall än normalt, det vill säga varje vecka. Och mikrobhalterna har sjunkit i de senaste vattenproverna.

Antila säger att det är bättre att inte lova för mycket i det här fallet, men kloreringen kan eventuellt avslutas så småningom om mikrobhalterna sjunker tillräckligt.

Var försiktig med akvariet

Elina Antila förstår att Borgåborna är upprörda över att vattnet inte smakar gott. Samtidigt handlar kloreringen om att förebygga värre problem med dricksvattnet.

På sociala medier säger folk också att de inte har vågat byta vatten i sina akvarier på grund av kloret i vattnet.

– Jag vet att akvariefiskar är känsliga för klor, så det lönar sig att kolla med djuraffären innan man byter vatten i sitt akvarium, säger Elina Antila.

För att minska på klorsmaken kan man låta vattnet rinna en stund på morgonen. Det kan också hjälpa att koka vattnet.

Diskussion om artikeln