Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Yles oberoende måste garanteras"

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 19:15.
Yle i Helsingfors
Bild: Yle/Derrick Frilund

En grupp oppositionspolitiker kräver att rundradiobolaget Yles oberoende ställning garanteras å det snaraste.

I ett upprop anklagar 13 riksdagsledamöter regeringen för att vilja kontrollera Yles finansiering, och därmed nagga bolagets oberoende i kanterna.

Det har blivit särskilt tydligt under den senaste tidens turbulens, heter det i skrivelsen.

Sipiläs regering har ensidigt beslutat göra Yles finansiering beroende av statsbudgeten vilket gör att bolagets integritet är i händerna på den sittande regeringen, säger de 13 politikerna.

Pressen på Yle kan öka inför kommunalvalet

Oppositionspolitikerna påminner om den parlamentariska arbetsgrupp som - under ledning av Arto Satonen (Saml) - slog fast att Yles finansiering inte ska ingå i statsbudgeten.

- Det vore bra att agera nu då budgetförslaget för 2017 ska godkännas, och inte i budgetbehandlingen i vår, som regeringen föreslår. Yles osäkra position fortsätter över kommunalvalet och det gör att den politiska pressen på Yle ökar, säger oppositionspolitikerna.

På finlandssvenskt håll har skrivelsen undertecknats av Li Andersson från Vänsterförbundet, Mats Nylund från SFP och Peter Östman från Kristdemokraterna.

Undertecknarna sitter samtliga i riksdagens finansutskott, som i dag ska behandla budgetförslaget för nästa år.

Två personer vid Yle har meddelat att de avgår

Chefen för Yle Uutisets aktualitets- och featuregrupp, Jussi Eronen, sade i dag upp sig från sin post. Eronen slutar med omedelbar verkan.

Strax därefter kom beskedet om att också Salla Vuorikoski säger upp sig