Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

6 steg för att fota och filma i 360 grader

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2018 12:17.
En 360-graders bild på ett laboratorium vid Östra Finlands universitet
Bild: FinEduVR

Du kan ta 360-graders panoramabilder med din smarttelefon. Vi testade hur enkelt det är att ta en bild i 360 grader och att sedan lägga den till Google Street View-kartan.

Steg 1: ladda ner Google Street View-applikationen

I applikationen kan du se både de gator som Google har fotograferat och användarnas egna bilder. Du kan se på panoramabilderna virtuellt med till exempel Google Cardboards papphållare.

För att kunna uppleva bilden virtuellt ska du ändra vyn i applikationen genom att klicka på Cardboardikonen som liknar en ögonmask. Då syns bilden som en stereobild dvs. som tredimensionell på grund av att du egentligen ser två stycken tvådimensionella bilder, en för vartdera ögat.

Vy i Google Maps över Helsingfors.
Bildtext I Google Maps ska du dra den orange Pegman-gubben till en plats för att se platsen i gatuvy.
Bild: Skärmdump

Steg 2: skapa en profil

För att kunna publicera dina egna bilder i Google Street View ska du skapa en profil eller logga in t.ex. genom att använda ditt gmail-konto.

Steg 3: för att börja filma ska du trycka på den orange kameraikonen

Då GPS:n har lokaliserat dig klickar du på kameraknappen. Ifall du tagit panoramabilder tidigare borde själva fotograferandet inte vara svårt. Du trycker bara en gång på utlösaren så sköter applikationen resten.

Efter att du tryckt på utlösaren ska du rikta kameran mot en orange punkt som uppenbarar sig på skärmen. Efter det vänder du kameran åt ett annat håll, och en annan orange punkt uppenbarar sig. Det här upprepas tills omgivningen är fotograferad från alla håll.

Panoramabildtagning med smarttelefon.
Bildtext Följ den orange pricken!
Bild: Yle/Leo Kosola

Om du inte tagit panoramabilder tidigare visar den här videon på Youtube hur man gör här.

Det är lätt så länge man har tålamod nog att vrida kameran åt alla håll. På skärmen kan du följa med när panoraman byggs upp. Publiceringsknappen blir grön då du tagit tillräckligt många bilder.

Applikationen hindrar dig ändå inte från att publicera ett halvfärdigt foto.

Steg 4: publicerandet är smidigt men klurigt

Google Street View har inget kvalitetsfilter. Det här betyder att du i princip kan publicera vad som helst på kartan. Efter en stunds bearbetning har bilden lagts till i din profil och är färdig för publicering.

Då du publicerat bilden syns den både i applikationen och i Google Maps på alla apparater. Det lönar sig inte att fota något pinsamt eftersom bilderna inte publiceras bara i Google Street View och Google Maps utan också i Google+.

Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken.
Bild: Yle/Leo Kosola
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken.
Bild: Yle/Leo Kosola

Då du använder Google Maps på en dator kan du urskilja de bilder som privatpersoner tagit från Googles eget material. Då du tar den lilla orange så kallade Pegman-gubben i nacken och drar honom omkring på kartan ser du Googles bilder som klarblåa linjer medan det material som laddats upp av Street View-appens användare syns som ihåliga blåa bollar.

Dessa bilder kallas för Photo Sphere-bilder. Photo Sphere är Googles benämning på de panoramabilder som användare tagit. Panoramabilder kan man ta med flera av Googles applikationer.

Steg 5: att fotografera med en 360-kamera

Om du känner dig taggad för att börja fota i 360 grader och smarttelefonen känns för primitiv för ändamålet, finns det flera 360-graders kameror på marknaden. De kostar från 200 euro uppåt. Du behöver bara trycka på en knapp för att fota en gatumiljö med en 360-graders kamera.

360-graders bild tagen av en grupp människor.
Bildtext Testbild tagen med Ricoh Theta S-kameran på konstens natt.
Bild: Yle/Leo Kosola

Yle testade Ricoh Theta S-kameran med vilken man lätt kan ta bilder av Googles gatuvykvalitet. Det lönar sig att fästa kameran på en pinne eller på ett stativ så att den egna handen inte skymtar i bilden.

Genom att ladda ner en applikation kan du se det som syns genom kameralinsen. Om du har kameran på en pinne behöver du också en applikation för att trycka på utlösaren.

De bilder du tagit kan du sedan överföra via en applikation till din telefon och via telefonen till en dator eller direkt ut på internet och t.ex. till Google Maps.

På Youtube hittar du otaliga detaljerade videor som ger tips och råd för hur du fotograferar i 360 grader.

Steg 6: att filma i 360 grader

Med Theta S-kameran kan du också filma videor. Kameran räcker ändå inte riktigt till för att filma 360-graders videor av god kvalitet.

Ifall du vill testa på filma i 360 grader rekommenderar Yles testgrupp därför kameror i en snäppet dyrare prisklass, ca 400 euro. Om du är nöjd med din 360-graders video går det lätt att ladda upp den på Youtube.

Visa videon på Facebook

Yles vetenskapsprogram Prisma Studio testade på att publicera en 360-graders video. Tanken var att publiken får insyn i vad som händer bakom kameran under en studiodiskussion.

En GoPro-tärning med vilken man kan filma i 360 grader.
Bildtext En GoPro-tärning som kan filma 360 grader.
Bild: Yle/Janne Lindroos

I Prisma Studios filmningar använde man en hemgjord box som hade en GoPro-kamera på var sin sida. Alla sex kameror filmar samtidigt och bilderna kombineras till en 360-video på en dator, t.ex. i editeringsprogrammet Adobe Premiere.

Visa videon på Facebook

Var kan jag titta på 360-graders videor och bilder?

Det enklaste sättet är att gå in på Youtube som har en helt egen kategori för 360-graders videor. Om du tittar på en 360-graders video på telefonen borde synvinkeln i bilden förändras då du rör på telefonen.

Genom att klicka på Cardboardikonen kan du göra bilden tredimensionell. Då kan du också använda virtuella glasögon av papp som kostar några euro.

Här hittar du mera 360-material:

Facebook 360 Community

En Facebook-grupp på ca 40 000 medlemmar som delar 360-graders material och diskuterar ämnet. Ibland delas också arbetserbjudanden i gruppen.

Photosynthvärldskarta

Photosynth är Microsofts plattform för 360 graders filmande och fotande. Under fliken ”explore” kan du hitta en världskarta som bygger på Nokias tidigare karttjänst Here. Du kan lägga till dina egna 360-graders fotografier till kartan.

Googles virtuella rundvandringar

Google har gjort omkring femton virtuella rundvandringar på olika ställen i världen genom att kombinera gatuvybilder. Du kan bland annat besöka Petra i Jordanien, världens högsta byggnad Burj Khalifa eller regnskogarna i Amazonas.

Diskussion om artikeln