Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ylechef möter kritik: Noggrannhet är inte samma som begränsad yttrandefrihet

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 16:16.
Atte Jääskeläinen
Bild: Yle

Två journalister vid Yle har sagt upp sig. De är Salla Vuorikoski och Jussi Eronen som bägge anger meningsskiljaktigheter med Yle-ledningens linje som orsak. Chefredaktör Atte Jääskeläinen bemöter kritiken: Granskande journalistik måste vara av hög kvalitet, säger han.

Journalisten Salla Vuorikoski skrev om sitt beslut att säga upp sig på Facebook. Vuorikoski skriver i sin Facebookstatus att hon avgår på grund av Yle-ledningens linje.

"Husets ledning har under de senaste veckorna kommunicerat att om arbetstagarna inte godkänner ledningens linje så bör man överväga om man kan jobba här. Jag har också lyssnat på det här då jag har funderat på min framtid. Min egen väg går nu åt ett annat håll", skriver hon på Facebook (fritt översatt).
Visa inlägget på Facebook
Vuorikoski började jobba på Yle för ungefär ett år sedan. Hon kom till Yle från MTV.

Också Eronen går

Tidigare på onsdagen kom beskedet att chefen för Yle Uutisets aktualitets- och featuregrupp, Jussi Eronen, har sagt upp sig från sin post. Eronen slutar med omedelbar verkan.

På Twitter skriver Eronen att hans syn på yttrandefrihet skiljer sig för mycket från chefredaktörens syn på yttrandefrihet.

Eronen började på Yle i september 2015. Han kom till Yle från MTV, i likhet med kollegan Vuorikoski.

Bildcollage av journalisterna Jussi Eronen och Salla Vuorikoski
Bildtext Jussi Eronen och Salla Vuorikoski
Bild: Yle,

"Det är Eronens eget beslut"

Chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion är Atte Jääskeläinen. Han säger att Jussi Eronens beslut är hans eget.

Noggrannhet är inte samma sak som att begränsa yttrandefriheten

- Det verkar som om han inte kan godkänna Yles principer och värden, säger Jääskeläinen.

Han påpekar att Yle gör och kommer att göra kvalitativ, granskande journalistik också i framtiden.

- För den granskande journalistiken är det viktigt att man är noggrann och att de fakta man presenterar stämmer. Noggrannhet är inte samma sak som att begränsa yttrandefriheten, säger Jääskeläinen.

Uppdatering 14.12.2016 kl. 15.30. Artikeln har uppdaterats med citat av Atte Jääskeläinen. Artikeln fick också en ny rubrik och en ny ingress.

Diskussion om artikeln