Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Do they know it's Christmas/Band Aid

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 14:14.
Bob Geldolf anländer till Sarm Studion för att spela in Band Aid 2014.
Bildtext Bob Geldolf anländer till studion 30 år efter att första versionen av Do they know it´s Christmas hade spelats in.
Bild: EPA/HANNAH MCKAY

Slump, tur och talang. Med den här kombinationen har många hitlåtar sett dagens ljus. Do they know it's Christmas sålde 3 miljoner exemplar enbart i England i december 1984.

Hela projektet började med att Bob Geldof, som då var sångare i gruppen Boomtown Rats, i oktober 1984 råkade se en dokumentär om svälten i Etiopien.

Då han några dagar senare ringde sin fru Paula Yates, så stod hon samtidigt och pratade med Midge Ure från Ultravox. Han och bandet hade medverkat i ett tv program där Yates var programledare.

Geldof kände honom från tidigare och bad att Yates skulle ge luren vidare och då berättade Geldof om sin idé att försöka göra någon form av insamling för att hjälpa de svältande. De arrangerade snabbt ett möte och kom överens om att satsa på en välgörenhetsskiva.

Geldof ringde alla

Den första som Geldof ringde upp var Sting som meddelade att han absolut ville vara med likaså Simon Le Bon från Duran Duran. Enligt en intervju hade Le Bon trott att de ensamma skulle sjunga låten och han hade blivit märkbart förvånad då han fick höra att det var många andra som skulle vara med om inspelningen.

Samma dag som Geldof började ringa runt till artisterna så råkade han gå förbi en antikaffär och såg Gary Kemp från Spandau Ballet som var på väg på turné till Japan. Men de skulle vara hemma igen lämpligt för inspelningen som ägde rum i den legendariska Sarm Studion i London den 25 november. Då Kemp också ivrigt tackade ja så började Geldolf tro på att något större var på gång.

Det var bara en grupp av de stora i England som inte fick en inbjudan. Queen hade tidigare samma år spelat i Sydafrika, som var under bojkott av många artister, på grund av apartheiden där.

Men då uppföljaren till Band Aid arrangerades på Wembley följande sommar så hade Queen fått syndernas förlåtelse. De tackade genom att bokstavligen sopa scenen med de övriga artisterna.

Bono protesterade

Senare berättade Midge Ure, som producerade skivan, att det blev problem med vissa delar av texten som solisterna inte gillade.

Den som opponerade sig mest var Bono som tyckte att det är helt horribelt att sjunga Tonight, thank God it's them instead of you. Tacka Gud för att det är dom och inte du.

Varför skulle jag sjunga det här hade Bono sagt, det kan lätt uppfattas som en brutal och känslokall text. Geldof hade dock lycktas övertala honom och Bonos sånginsats blev det en av de bästa delarna i hela låten. Då man 20 år senare gjorde en ny version av låten ändrade Bono på raden så han sjöng Tonight we're reaching out and touching you.

De enda musiker som spelade på skivan, förutom Midge Ure, var Phil Collins som spelade trummor och John Taylor från Duran Duran på bas.

Pengarna bara forsade in

Som en uppföljning till skivan arrangerade man följande år Live Aid som direktsändes i tv över stora delar av världen. Och det var många som lydde Geldof då han på konserten sade, gå inte till puben ikväll utan ge oss de pengarna i stället.

Intäkterna från Band Aid (skivan) och Live Aid (konserten 1985) blev totalt ca 60 miljoner pund och huruvida pengarna verkligen nådde de nödställda har man debatterat flitigt allt sedan konserten.

Enligt ett program i BBC så nådde pengarna aldrig de nödlidande utan hamnade i händerna på rebeller som köpte vapen för dem. Geldof medgav också i en intervju för rundradiobolaget att han misstänker att 20 procent av pengarna aldrig kom fram.

Mer om låten kan du höra i Vega kväll onsdag med start kl 17.30

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln