Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eivor i Molpe har full koll på allas födelsedagar

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 18:10.
Eivor Sund vid sin hemdörr
Bildtext Eivor Sund vid hemdörren.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Eivor Sund gratulerar så gott som varje fredag en lång rad österbottningar på deras födelsedagar. Man får en känsla av att ingen i vänskapskretsen blir lämnad utanför i en radie på sisådär 50-60 kilometer.

Ungefär trettio minuters körväg mot sydväst från Vasa ligger byn Molpe, som är en av byarna i världens kanske mest svenskspråkiga kommun, nämligen Korsnäs kommun. I Molpe bor cirka 600 personer.

Alldeles intill Strandvägen bor Eivor i sitt vita hus. Hon är en av Tongåvans trognare anhängare och brukar per brev eller mejl höra av sig med hälsningar, gratulationer och låtönskemål. Man undrar hur hon klarar av att hålla reda på allas födelsedagar.

- En del mänskors födelsedagar minns jag men dessutom har jag en bok där jag skriver upp dem. Och på jobbet kollar jag hela tiden om någon fyller år.

Arbetkamraterna är viktiga

Det är till demenshemmet Solbacken som hälsningarna och gratulationerna ofta går.

- Jag brukar hälsa till kollegorna, för de som bor på hemmet brukar ha lagt sig redan vid den tiden då det är dags för Tongåvan, säger Eivor.

Eivor har jobbat på Solbacken i Närpes sedan 1999. På hemmet bor 18 personer och i personalen ingår samma mängd vårdare och annan personal.

Eivor Sunds bokhylla med fotografier
Bildtext I bokhyllan finns fotografier på Eivors närmaste

Eivor är mamma till två flickor och en pojke och speciellt sonen Sebastian brukar också figurera i hälsningarna i Tongåvan. Likaså Sebastians fästmö Rut och deras barn Benjamin.

Då klockan börjar närma sig halv åtta på fredagen sätter sig Eivor i sin länstol med en stickning i händerna. Ibland kan det hända att hon dansar till musiken om det känns så.

Eivor Sund sitter i sin länstol och stickar
Bildtext Eivor Sund med fredagsstickningen.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Som så många andra gillar också Eivor dansbandsmusik och det är ofta just musik från den genren hon brukar önska. Hon bor bara ett stenkast från dansbanan i Molpe och där megder hon att hon nog varje gång är på plats då det ordnas dans. Det betyder fyra gånger per sommar.

Molpe har ju sitt eget dansband, San Marino & Linda, och det är tradition att det är just de som sköter om dansmusiken på paviljongen på midsommaraftonen.

Eivor Sund i Tongåvan

5:14

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln