Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Invånare anmälde grannar till polis och JO - på grund av matos

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 14:31.
Muhammara
Bildtext Matos från grannen kan förorsaka missnöje i ett höghus, vilket fallet i Östra centrum är ett exempel på.

Ett par i Östra centrum i Helsingfors är missnöjda med att matos från grannarna tar sig in i deras lägenhet genom fönstret. Eftersom stadens miljöcentral inte har åtgärdat saken besvärade sig paret till justitieombudsmannen (JO). Helsingfors miljöcentral får klagomål om lukter dagligen.

Ledande miljöinspektör Päivi Vepsäläinen vid Helsingfors miljöcentral känner till fallet i Östra centrum.

- Matoset från grannarna har tagit sig in i lägenheten via fönstret och balkongen. Miljöcentralen har utrett om lukten kan ta sig genom husets konstruktioner och det har åtgärdats. Men det är oerhört svårt att åtgärda lukt som tar sig med utomhusluften från en lägenhet till en annan. Det har handlat om os från mat som inte är traditionellt finländsk, säger Vepsäläinen.

Paret har också gjort en polisanmälan om att matoset från grannlägenheten borde ses som ett hemfridsbrott. Polisen anser inte att spridning av matos är brottsligt.

Paret har sedan besvärat sig över miljöcentralens agerande till riksdagens justitieombudsman. Enligt biträdande justitieombudsman Maija Sakslin har inga fel begåtts. Matoset från grannen kan inte ses som något hälsovådligt som hälsoskyddsmyndigheterna borde ingripa i, anser Sakslin i beslutet. Enligt Sakslin hänger lukter i lägenheten samman med den allmänna trivseln och hör således till husbolaget.

I JO:s beslut framkommer också att paret har gjort en polisanmälan om att matoset från grannlägenheten borde ses som ett hemfridsbrott. Polisen anser inte att spridning av matos är brottsligt.

Vanligt med klagomål om lukter

Ledande miljöinspektör Päivi Vepsäläinen säger att miljöcentralen dagligen utreder olika lukter efter att invånare tar kontakt.

- Det handlar om tobaksrök, matos eller lukt från något fuktskadat material. Sällan klagar invånare på matos som tar sig från en lägenhet till en annan genom fönstret, som i det här fallet. Tobakslukt som tar sig från en lägenhet till en annan genom huskonstruktionen fördömer vi starkast och det inspekterar vi ofta ur hälsosynvinkel.

Hur ofta finns det fog för klagomålen?

- Ganska ofta har invånarna rätt och vi kräver att konstruktionerna i huset tätas om lukterna tar sig från en lägenhet till en annan.

Rökning.
Bildtext Tobaksrök som sprids i ett höghus leder ofta till klagomål till miljöcentralen.
Bild: Yle/Minna Almark

"Omöjligt att förhindra tobaksrök i gamla hus"

I en färsk dom från Helsingfors förvaltningsdomstol frias Helsingfors miljöcentral när det gäller en inspektion av tobaksrök i en lägenhet i Lassas. En invånare har upprepade gånger klagat till miljöcentralen på tobaksrök som enligt henne gör att det är hälsovådligt att vistas i lägenheten. Miljöcentralen besökte lägenheten men märkte då ingen tobaksrök. Kvinnan besvärade sig därför över miljöcentralens beslut till förvaltningsdomstolen.

I centrum finns många gamla hus där det är omöjligt att tobaksröken inte skulle sprida sig.

― Päivi Vepsäläinen, ledande miljöinspektör

Enligt henne kommer det tobaksrök till köket genom luftkonditioneringen och till vardagsrummet via hörnet. Hon skriver att taket och väggarna i vardagsrummet blivit mörka av röken och att tobaksröken är en hälsorisk.

Vepsäläinen säger att tobaksrök som tar sig från en lägenhet till en annan i Helsingfors kan vara omöjligt att stoppa helt och hållet.

- I centrum finns många gamla hus där det är omöjligt att tobaksröken inte skulle sprida sig. Den nya tobakslagen som träder i kraft efter årsskiftet gör det ändå möjligt för husbolag att ansöka om rökförbud specifikt i den lägenheten som röken sprids ifrån, säger Vepsäläinen.

Diskussion om artikeln