Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter Aleppo: Vart är Syrien på väg?

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 20:53.
Syriska soldater i ett återerövrat område i östra Aleppo. Ett foto från Syriens statliga nyhetsbyrå (SANA) 12.12.2016
Bildtext Syriska soldater i ett återerövrat område i östra Aleppo. Ett foto från Syriens statliga nyhetsbyrå (SANA) 12.12.2016
Bild: EPA/SANA HANDOUT

Efter att regeringstrupperna har tagit kontroll över Aleppo är nästan alla Syriens urbana områden i regimens händer. President Bashar al-Assad hoppas att det här - och kampen mot Islamiska staten - ska ge honom en stol vid de internationella förhandlingsborden. Nu beror mycket på USA:s blivande president Donald Trump, och i vilken korg han lägger sina äpplen, skriver nyhetsbyrån AP:s Syrienexperter.

Den syriska regimens återerövring av Aleppo efter långa, brutala bombningar är en avgörande vändning i det syriska inbördeskriget. Det ger president Bashar al-Assad stor kontroll, och han hoppas nu på att bli inkluderad i det internationella samfundets gemensamma krig mot Islamiska staten. IS kontrollerar stora delar av Syrien.

Kartan visar vem som kontrollerar vad i Syrien:

Kartan visar vem som kontrollerar vad i Syrien. Källa: IHS Conflict Monitor (läget den 12 december 2016) och The New York Times
Bild: Yle/Grafik

Källa: IHS Conflict Monitor (läget den 12 december) och The New York Times

Vad tycker Trump om Assad?

Bashar al-Assad har blivit ett rött skynke för västvärlden och stora delar av Mellanöstern efter brutaliteterna under inbördeskriget. Att det internationella samfundet skulle samarbeta med Assad sågs länge som en omöjlighet.

Men det är mycket som har ändrats, och nu kan dörren stå på glänt för Assad. Ryssland och Vladimir Putin har ställt sig i Assads hörn, och inga andra av världens stora politiska och militära spelare har på allvar tagit upp kampen mot honom. Olika rebellgrupper kontrollerar spridda områden i Syrien och de verkar helt ha tappat momentum.

Bashar al-Assad träffade Vladimir Putin i Moskva.
Bildtext Bashar al-Assad och Vladimir Putin
Bild: EPA/ALEXEY DRUZHINYN/RIA NOVOSTI/POOL ALTERNATIVE CROP

Mycket av avgörandet ligger i USA:s blivande presidents händer. Donald Trump har signalerat att han är betydligt flexiblare i fråga om Syrien än föregångaren Barack Obama.

Jag gillar inte Assad överhuvudtaget. Men Assad tar kål på IS.

― Donald Trump

Trump har lovat att trappa upp kampen mot Islamiska staten, och har antytt att han är villig att samarbeta också med Ryssland och Assad, konstaterar AP:s analytiker.

- Jag gillar inte Assad överhuvudtaget. Men Assad tar kål på IS. Ryssland tar kål på IS, sade Trump under den andra presidentvalsdebatten i oktober.

Trumps val av utrikesminister pekar åt samma håll. Oljemannen och Exxon Mobile vd:n Rex Tillerson har länge gjort affärer med Ryssland, och har starka band till Vladimir Putin.

Svår kamp mot IS i Syrien

Om Trump närmar sig Moskva kan det lösa knuten i USA:s två år långa militära kamp mot Islamiska staten.

IS har etablerat sitt skräckvälde i delar av Syrien och Irak, men i Irak ser terrorgruppen ut att tappa greppet.

En bred koalition av länder i väst och Mellanöstern går mot en seger över IS i Irak. Regeringen i Bagdad är en nära allierad, och den stora striden om nyckelstaden Mosul är i full gång.

Karta över mosul och Irakiska kurdistan.
Bild: Yle/Grafik

I Syrien har kampen mot IS inte alls varit lika framgångsrik, och den främsta orsaken är Bashar al-Assad.

Eftersom USA-koalitionen har saknat en lokal militär allierad i Syrien, lik regeringen i Irak, har den i stället slagit sig i band med olika rebellgrupper och förlitat sig på flygattacker och mindre operationer genomförda av specialstyrkor. Den taktiken har inte gett nämnvärda framgångar.

Om Assads välde överlever inbördeskriget kan det helt dra mattan under koalitionens kamp mot IS i Syrien. Och det är Aleppo som är nyckeln för Assad.

Assads väg till väst

Aleppo var tidigare Syriens kommersiella centrum. En uråldrig handelsknutpunkt av både symbolisk och strategisk vikt. Aleppo är Syriens traditionella port till Turkiet och till väst, och staden kan bli en sådan port också för Assad. För rebellerna är förlusten av Aleppo ett dråpslag.

Regeringsstyrkorna kontrollerar redan huvudstaden Damaskus, de stora städerna Hama och Homs och nästan hela gränsen mot Libanon och Medelhavskusten.

Assad har ändå sagt att han kommer att fortsätta kriget tills hela Syrien är återtaget. Efter att ha erövrat Aleppo kan han frigöra en del av sina trupper och de allierade lokala miliserna för att kämpa mot rebeller och Islamiska staten i det övriga Syrien.

Rebellerna kontrollerar ännu en del områden utanför Damaskus och nära gränsen till Jordanien, liksom områden i Idlib-provinsen i norr. Idlib är al-Qaidas fäste i Syrien, och ett av de områden dit rebellerna från Aleppo ska få fri lejd enligt tisdagens Aleppoavtal.

- Efter återtagandet av Aleppo kan Assad påstå att han är Syriens legitima regent och lobba för att det internationella samfundet ska stöda honom, säger Jennifer Cafarella vid Institute for the Study of War, ett institut för krigsstudier i Washington, till nyhetsbyrån AP.

Och det stödet får han med större sannolikhet om han aktivt strider också mot IS.

IS ingen prioritet för Assad

Hittills har IS inte varit någon prioritet för Assad, trots att terrorgruppen har den medelstora syriska staden Raqqa som sitt högkvarter.

I söndags lyckades jihadisterna också återta den antika staden Palmyra, en stad de tidigare kontrollerade men drevs bort från våras. IS lyckades ta den syriska regeringen och Ryssland på säng, då de koncentrerade sina krafter till Aleppo. Senare utförde Ryssland flygräder mot Palmyra och tvingade IS att retirera en aning.

Syriska styrkor som återintog Palmyra förra veckoslutet har funnit en massgrav då de finkammade staden på jakt efter minor.
Bildtext Den syriska regeringen återintog Palmyra i våras, men nu har IS slagit tillbaka.
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Det är oklart om Assad kommer att prioritera världsarvsstaden Palmyra. Han kan lika väl vänta några månader för att se hur situationen utvecklar sig då Washington får en ny herre.

Hur stark är Assads ställning i Syrien?

Vad än Assad tar sig till kommer situationen i Syrien att vara rörig en bra tid framöver. Det finns en drös olika beväpnade fraktioner i landet, krafter i utlandet kommer att fortsätta försöka påverka situationen i Syrien till sin favör och stora delar av befolkningen är traumatiserad och känner stor vrede, skriver AP:s Syrienexperter.

Enligt al-Qaida lät det internationella samfundet Iran och Ryssland styra i Syrien. Assad utmålas som marionett.

Upproret väntas fortsätta, och det ger Assad råg i ryggen då han försöker bli en partner i det internationella samfundets kamp mot ”terrorismen”.

På hemmaplan är Assads ställning kanske ändå inte så stark som det kan verka.

”I kampen om lokalbefolkningens själ och hjärta går det inte att förbise att Assad så kraftigt fick ty sig till inte bara Ryssland och sin långvariga allierade Iran för att återta Aleppo, han fick också militär hjälp av Hizbollah i Libanon och frivilliga från Irak och Afghanistan”, skriver analytikerna Zeina Karam och Dan Perry.

De utomstående krafterna som stöder oppositionen var däremot återhållsamma. Ingen skickade in trupper i Syrien utom Turkiet, och den interventionen gick främst ut på att bekämpa de kurdiska krigarna som ses som ett hot mot Turkiets inre säkerhet. De syriska rebellerna beväpnades bara lätt, och USA drog sig för att anfalla Assad också efter att han använde kemiska vapen år 2013.

Det här ger legitimitet åt al-Qaidas version av händelserna. Enligt al-Qaida lät det internationella samfundet Iran och Ryssland styra i Syrien. Assad utmålas som marionett.

Blir Assad kvar?

- al-Qaidas möjligheter att rekrytera i Syrien kommer att öka och inte minska efter att Aleppo faller, och terrorhotet från Syrien kommer att öka det också, säger krigsforskaren Jennifer Cafarella.

Den stora frågan nu är hur Assads regionala fiender, från Saudiarabien och andra Gulfstater till Turkiet, kommer att positionera sig.

Assad kan lobba för nya fredssamtal, i hopp om att oppositionens svaghet leder till eftergifter. Först och främst vill Assad blir kvar vid makten som ledare för en kanske mera inkluderande regering.

Men efter den totala förstörelse som Assads agerande har lett till är en verklig återförening av Syrien extremt osannolik, skriver nyhetsbyrån AP:s Syrienexperter.

Diskussion om artikeln