Svängning i Sverige - Gotland vill inte ha ryskt rörbygge
Efter en livlig debatt i Sverige säger Gotland nej till att hyra ut hamnen i Slite till ryska Gazprom, för gasledningsprojektet Nord Stream 2. Den svenska regeringen är oroad över det försvarspolitiska läget och fick kommunpolitikerna att ändra åsikt över ett dygn.
– Där kommer vi att säga nej till att upplåta hamnen till Nord Stream, säger Tommy Gardell, som är ordförande för Tekniska nämnden på Gotland, till TT.
Han uttalar sig inför Tekniska nämndens möte imorgon.
Också Karlshamns kommun har på onsdagen meddelat att man har bett hamnbolaget vänta med att skriva på avtalet om att hyra ut kommunens hamn till Nord Stream.
Konflikten har under de senaste veckorna stått mellan regeringen och kommunpolitikerna på Gotland och i Karlshamn i Blekinge. De två svenska kommunerna har sett den ryska ansökan om att hyra hamnarna som ett välkommet tillskott till regionernas ekonomi.
Regeringen har, i synnerhet efter att försvarsmakten har uttryckt oro, uttalat sig om de försvarspolitiska risker som man ser med projektet. Men regeringen har inte självt kunnat fatta beslut i frågan, eftersom beslut om hamnarna fattas av kommunerna själva.
Regeringen kallade kommunpolitiker till samtal
I tisdags kallade försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström representanter för Gotland och Karlshamn till ett möte för att informera dem om regeringens syn på de säkerhets- och försvarspolitiska riskerna.
Efter det sade bägge kommunernas representanter att de har ändrat åsikt i frågan.
Regeringen har också utlovat ekonomisk kompensation i någon form, för uteblivna hyresintäkter från Nord Stream.
Ortsborna var positiva till projektet
Meningen var att Slite hamn skulle användas som uppläggningshamn för gasledningen Nord Stream 2. Ledningen kommer att löpa genom hela Östersjön, från Finska viken, förbi Gotland, intill danska Bornholm och ner till Tyskland.
Uppläggningshamnar används för att förvara rör och ordna den infrastruktur som behövs under den tid bygget pågår.
Yle Nyheter besökte hamnen i Slite på Gotland, för att tala med ortsbor och regionpolitiker i somras.
Då välkomnades projektet på Gotland, medan försvarsministern sade att säkerhetspolitiska aspekter kommer att vägas in.
Yle träffade då den pensionerade generalmajoren Karlis Neretnieks.
- Finns det en rysk infrastruktur i Slite: människor, apparater, maskiner och en stor hamn, så underlättar det naturligtvis om Ryssland skulle ha onda avsikter gentemot Gotland, sade Neretnieks.
Senast det byggdes talade få om säkerhetspolitik
Slite hamn användes också under bygget av den första gasledningen. Då handlade debatten i Sverige om miljöriskerna, medan de eventuella försvarspolitiska riskerna har dominerat nu.
Gotland är strategiskt beläget i Östersjön och försvarsmakten håller på och återuppbygger en del av försvaret där.
Överbefälhavaren för försvarsmakten Micael Bydén har uttryckt en önskan över att inte hyra ut hamnen i Slite till Gazprom.
Flera europeiska länder, bland dem Tyskland, stöder gasledningsprojektet. Finlands statsminister Juha Sipilä har sagt att han inte ser säkerhetspolitiska risker med Nord Stream 2.