Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Sojamarinerad lax med ingefära och gurksallad

Från 2016
Gravad lax och gurksallad
Bildtext Gravad lax och gurksallad
Bild: Yle/Parad Media

En enkel och snabb fiskförrätt med en fräsch gurksallad. Passar till alla festligheter, också på julbordet!

Sojamarinerad lax med ingefära och gurksallad

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 40 min, varav förberedelser 40 min

Ingredienser

  • 500 gram (g) lax - färsk, skinnfri
  • 8 centiliter (cl) japansk soja
  • 1 matsked (msk) socker
  • 1 tesked (tsk) riven ingefära
  • 1 matsked (msk) färskpressad citronsaft
  • 1 matsked (msk) hackad gräslök
  • 1 st gurka - (gurksallad)
  • 1 matsked (msk) socker - (gurksallad)
  • 1 tesked (tsk) ättika - (gurksallad)
  • 0.5 st hackad rödlök - (gurksallad)

Instruktioner

Börja med gurksalladen: Skär gurkan i små tärningar. Blanda försiktigt med resten av ingredienserna och ställ kallt före servering.

Skär laxen i cirkaa en centimeter tjocka skivor och lägg skivorna på ett serveringsfat.

Blanda marinaden tills sockret lösts upp.

Häll marinaden över laxen och ställ kallt i cirka 30 minuter.

Strö över gräslöken och servera med gurkssalladen.

Mer om ämnet på Yle Arenan