Confiterad anka med stuvad rödkål
Ankconfit på burk är världens snabbaste och godaste färdigmat. Räkna ett anklår per person. Rödkålen passar lika bra till ankan som till julskinka. Hetta upp det överblivna ankfettet i en kastrull och häll det klara fettet i en ren glasburk. Fettet håller i flera månader i kylskåpet - använd det som stekfett till t ex potatis, blinier eller kyckling.
Confiterad anka med stuvad rödkål
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 80 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 1 burk ankconfit - 4-5 anklår
- 1 kilogram (kg) rödkål
- 1 st äpple
- 0.5 st rödlök
- 2 matsked (msk) ankfett
- 0.5 deciliter (dl) socker
- 0.5 deciliter (dl) rödvinsvinäger
- 1 deciliter (dl) rödvin
- 10 st kryddnejlikor
- 0.5 st kanelstång
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
Rödkålsstuvning
Skiva rödkålen, äpplet och löken. Fräs allt i en stor stekpanna eller i en gjutjärnsgryta i ankfettet i fem minuter.
Strö över sockret och bryn ytterligare två minuter.
Häll över vinäger, rödvin och resten av kryddorna. Tillsätt litet vatten, täck med lock och låt puttra i en timme.
Justera salt- och sockermängden. Servera med anka eller julskinka.
Ankconfit
Ankconfit är anklår som kokat i ankfett. Ankconfit finns på burk, väger cirka 1,2 kg och innehåller 4-5 anklår.
Ställ burken varmt eller under varmt kranvatten före den öppnas så fettet inte är helt stelnat.
Lyft anklåren till en ugnsfast form, med skinnsidan uppåt. Salta och peppra.
Ställ formen i 200 graders ugn i 30 minuter.
Ändra efter det värmen till grillelement på 250 grader och stek i ca 10 minuter tills ankskinnet är brynt och knaprigt.
Servera omedelbart med stuvad rödkål, kokt brysselkål och ett gott gelé, t ex rönnbärs- eller portvinsgelé.