Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: It's beginning to look a lot like Christmas

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 13:13.
Michael bublé
Bild: Dean Freeman

It's beginning to look a lot like Christmas är en sång som skrevs redan 1951 men som föll i glömska i flera årtionden. Via kanadensaren Michael Bublé har den vaknat till liv igen och spelas flitigt på alla håll i världen i jultider.

Michael Bublés skiva, som kom ut 2011 heter kort och gott Christmas och är den andra julskivan av Bublé. De föregående var från 2003 och var en EP med sex låtar. När Christmas-skivan kom ut hade han redan en tio år lång karriär bakom sej och skivan var hans tolfte.

I samband med den nya julskivan gjorde Michael en stor julshow på tv-kanalen NBC som hette A Michel Bublé Christmas, och det beräknas att miljontals tittare såg showen och var ett av de populäraste tv-programmen i USA och Kanada hösten 2011. Också i Storbritannien gjorde han en motsvarande show som fick heta Michael Bublé Home for Christmas.

The Christmas album of the year 2011

Bublés julskiva var absolut den mest sålda i hela världen 2011 – bara i USA har den sålt 3,8 miljoner exemplar och lika mycket i Europa. I många länder sålde den platina. Skivan blev så populär så det gjordes en delux-upplaga av skivan följande jul 2012. Tala om att suga på karamellen!

Julskivan blev alltså en storsäljare i hela världen och hemma i Kanada fick den en Juno award för Album of the year.

Är låten skriven i Nova Scotia?

Men sången It’s beginning to look a lot like Christmas är en låt som den amerikanska musikern Meredith Wilsson skrev redan i början av 50-talet och den första som sjöng in den på skiva var Perry Como tillsammans med The Fontane Sisters. Samma år gjorde också Bing Crosby en version.

I Yarmouth i Nova Scotia hävdar man att Meredith Wilsson skriver om deras stad medan han bodde på Yarmouht’s Grand Hotel. Han skriver om hur den kommande julen syns överallt – i parker, i butiker, vid dörrarna till alla hem. Och i sångtexten sjungs faktiskt om Grand Hotel så kanske Yarmouthborna har rätt.

Efter 50-talet föll låten mer eller mindre i glömska, men nu 2000-talet började den dyka upp igen. Andrea Bocelli sjöng den på sin julskiva 2009 och två år senare tog Michael Bublé med den på sin.

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln