Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Stor skillnad på mjölk och mjölk

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 10:20.
Jessica Edén och Joakim Enegren testar mjöksubstitut
Bildtext Jessica Edén och Joakim Enegren var provsmakare
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Personer som varken kan eller vill dricka komjölk har en bred uppsättning växtdrycker med mjölkliknande egenskaper att välja mellan. Dryckerna är till exempel gjorda på soja, havre, kokos eller mandel. De har ofta tillsatt socker eller havssalt, vitaminer och är smaksatta med vanilj eller kakao. Hur skiljer de sig från komjölk och är de värda sitt literpris?

Vi köpte fem sorters mjölksubstitut och ordnade en provsmakning. Jessica Edén och Joakim Enegren fick smaka och gissa vad det var i mjölkglaset och säga vad de tyckte om färg, smak och konsistens.

Vega dag - video: Smaktest av mjölksubstitut - Spela upp på Arenan

Växtdrycker eller alternativa mjölkdrycker som du kan köpa i butikerna kan drickas som de är eller användas i matlagning eller kaffe. Till utseendet påminner de om mjölk. Färgskalan går från kritvit till gräddgul. Vissa är krämiga och liknar vaniljsås, medan andra är tunna och nästan transparenta. De har svag eller ingen doft och smakar inte som traditionell mjölk från däggdjur. Flera växtdrycker är också smaksatta med vanilj eller choklad.

I talspråk kallas dryckerna kallas ofta för mjölk, trots att lagstiftningen i flera länder endast godkänner den benämningen för mjölk som kommer från däggdjur, i första hand kor, får och getter. Därför säljs produkterna som drycker, inte som mjölk eller mjölkdrycker.

De flesta växtdrycker produceras inom EU, till exempel Belgien och Sverige.

Utbudet av drycker från växtriket är stort och ökar konstant. Råvarorna består av bland annat soja, havre, ris, kokos, mandel, hirs, bovete, quinoa, hampa, solros-, lin- och sesamfrön samt hassel-, cashew- och makadamianöt.

Rika på tillsatta vitaminer

I ursprunglig form, det vill säga som torkade eller färska, är sojabönor, havregryn, mandlar och nötter i synnerhet rika på B-gruppens vitaminer.

Spannmål, nötter, skenfrukter (mandel, cashew, hassel) och baljväxter innehåller nästan hela B-gruppens vitaminer, i synnerhet folsyra eller folater (vitamin B9) och tiamin (B1), men också riboflavin (B2), niacin (B6) och pyridoxin (B9).

Mandlar och kokosnötter, i synnerhet kokosfett, innehåller stora mängder vitamin E, men i övrigt är både kokosmjölk och ris rätt näringsfattiga produkter. I basmatiris finns jod som är bra om du äter mycket rotfrukter, men annars består ris av mest vatten och kolhydrater.

Baljväxter och nötter är också goda källor till kalcium, fosfor, järn, kalium, magnesium och zink och förhållandet mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 är i regel bra.

Växtdrycker på rad i en affär.
Bildtext Växtdrycker av havre, soja och ris
Bild: Svenska Yle / Leo Gammals

Växtdryckerna mest sötat vatten

Dessvärre innehåller växtdryckerna i våra butiker en mycket liten andel av huvudråvaran. Havredrycken består av en havrebas, med mindre än 10 % havregryn. Mandeldrycken innehåller cirka 2 % mandel. Risdrycken har omkring 14 % ris och kokosdrycken innehåller cirka 5 % kokosmjölk, som i sin tur är kokosgrädde och vatten.

Dryckerna är kraftigt utspädda med vatten och skulle vara mycket näringsfattiga utan tillsatta vitaminer, i första hand D2 och B12, vilket i sin tur bekräftar att dryckerna i hög grad riktade till vegetarianer och veganer.

Kobalamin eller vitamin B12 saknas nämligen helt och hållet i växtriket så vegetariska produkter måste berikas. En del drycker är också berikade med joderat salt, som också är nödvändigt om ens huvudsakliga matintag består av rotfrukter och grönsaker.

Växtdryckerna har ofta få ingredienser, men i regel tillsatsämnena kalciumkarbonat (E 170) som är ett surhetsreglerande medel och kalciumfosfat (E 341) som är klumpförebyggande.

Växtdrycker i en köpvagn.
Bildtext Växtdrycker i en köpvagn
Bild: Svenska Yle / Leo Gammals

Gör din egen växtdryck

Om de utspädda växtdryckerna inte faller dig i smaken kan du laga egna drycker utan större besvär av till exempel sojabönor, mandlar eller havregryn.

Bönor, skenfrukter och nötter behöver blötläggas över natten. Sedan skall de malas med vatten till en grynig vätska, kokas i cirka 30 minuter (om du vill pastörisera drycken) och filtreras. Ris och gryn kan kokas direkt med rikligt med vatten och filtreras. Avkoket från bönorna, nötterna eller spannmålen är själva drycken som du kan smaksätta och späda ut efter behov och önskemål.

  • Barley water

I England är Barley water en populär dryck. Det är ett avkok på korngryn som blandas med citronsaft och vatten och avnjuts kall.

Recept: Koka 2 deciliter korngryn i 2 liter vatten i 30 minuter. Sila bort korngrynen och kyl ner vätskan. Blanda sedan avkoket med några skalade och klyftade citroner samt citronsaften, 1,5 deciliter socker och 1,5 liter vatten eller mineralvatten.

Du kan testa dig fram och göra motsvarande avkok på havregryn eller ris.

  • Mandelmjölk

Mandlar introducerades i Norden på 1300-talet och mandelmjölk blev en stapelvara i dåtidens kök. Den ersatte bland annat vanlig mjölk i såser. Här nedan ett par snabba och lätta recept.

Recept: Stöt eller mixa 200 gram mandlar så fint som möjligt och häll i 2 deciliter kallt vatten litet i taget medan du stöter. Rör i cirka 50 gram socker om du vill ha en söt mjölk eller förhindra att de pressade mandlarna blir olja.

Recept: Blötlägg 3 deciliter mandlar i vatten över natten. Sila bort vattnet, skölj och skala mandlarna. Mixa mandlarna med 1 liter vatten, en nypa salt och eventuellt smaksättning (vaniljpulver, kanel, sirap, chai, sötning osv.) tills blandningen har blivit en fin, vit mjölk. Sila mjölken genom en duk. Krama ur massan så att så mycket mandelmjölk som möjligt pressas ut.

Mandelmjölk håller cirka fem dagar i kylskåp. Massan i duken kan du använda i till exempel bakverk, biffar eller pajdeg.