Svenska Yles serie om julmusik: Have Yourself a Merry Little Christmas
Den första inspelningen av Have Yourself a Merry Little Christmas gjordes 1944 av Judy Garland för filmen Meet Me in St. Louis. Men Hugh Martins ursprungliga text var så dyster att både Garland och regissören Vincente Minnelli krävde att han skrev om den.
Hugh Martin var en amerikansk kompositör och låtskrivare som skrev musik framför allt till filmer och musikaler. 1943, då han var tjugonio år gammal, gjorde han ett besök i sitt forna barndomshem i Birmingham, Alabama. Överväldigad av nostalgiska känslor skrev Martin då sin berömda julsång Have Yourself a Merry Little Christmas.
Hugh Martins mångåriga samarbetspartner Ralph Blane anges ofta som medförfattare, men i det här fallet är det osäkert om han alls medverkade. Hugh Martin har senare hävdat att han skrev sången ensam.
Lanserades i filmmusikal
Den första versionen av sångtexten är en dyster betraktelse över en tid som är ohjälpligt förlorad och aldrig kommer tillbaka. Martin var själv nöjd över sin skapelse, och lade fram den som ett av förslagen då han året därpå fick i uppdrag att skriva ny musik till filmmusikalen Meet Me in St. Louis.
Filmen regisserades av Vincente Minnelli, och i huvudrollen hade man den tjugotvååriga Judy Garland, som slagit igenom några år tidigare i Trollkarlen från Oz.
Tillbaka till ritbordet
Både Garland och Minnelli tyckte att Hugh Martins sångtext var alltför deprimerande och krävde att han skulle skriva om den. Efter en viss tvekan gjorde Martin som han blivit ombedd och kunde snart presentera en ny, betydligt bättre text.
Nu hade Martin hittat den rätta balansen mellan melankoli och hoppfullhet, och sången passade perfekt i sitt sammanhang i filmen.
Familjeliv i St. Louis
Meet Me In St. Louis utspelar sig i St. Louis strax före den stora världsutställningen 1904. Alla, särskilt barn och unga, väntar med spänning på den stora händelsen.
Judy Garlands rollfigur Esther är den näst äldsta dottern i den välbärgade familjen Smith i St. Louis. Strax före jul får Esther och hennes syskon veta att deras pappa blivit befordrad i sitt arbete och att familjen därför måste flytta till New York.
Sorgen är stor när barnen förstår att de inte kommer att få se världsutställningen utan kommer att skiljas från vänner och älskade och flytta bort.
Sorgsen julsång
En av filmens stora höjdpunkter är när Esther (Judy Garland) sjunger Have Yourself a Merry Little Christmas för sin lillasyster, en sång som lovar att allt kommer att bli bra, samtidigt som både Esther och åskådaren vet att sanningen är en annan.
På hollywoodmusikalers vis får filmen ändå ett lyckligt slut. Familjen stannar kvar i St.Louis och besöker tillsammans den stora världsutställningen.
Happy End blev det också för Judy Garland och Vincente Minnelli, som blev ett par vid den här filminspelningen och gifte sig följande år.
Tack vare filmen blev Hugh Martins sång en hit, som sedan dess har spelats in av otaliga artister, framför allt i USA men också i andra länder. I dag hör den till de amerikanska julsångsklassikerna.
Ännu en omarbetning
Många år senare fick Hugh Martin lov att skriva om texten till sin sång ännu en gång. Frank Sinatra hade sjungit in sången på skiva redan 1947, men då han tio år senare beslöt göra en ny inspelning ville han ha en gladare text.
Sinatra bad Hugh Martin omarbeta texten, och den här gången hade Martin inga skrupler. Han bytte ut flera rader i sången och gjorde den muntrare men också mer intetsägande.
Frank Sinatras version från 1957 blev en stor framgång och en god affär för Hugh Martin. I flera decennier var det den nya texten som användes då olika artister spelade in sina tolkningar av låten.
Men under de allra senaste åren har Judy Garlands textversion igen börjat vinna terräng. Många av de nyaste inspelningarna använder sig av Garlandtexten, som enligt mångas uppfattning – även Hugh Martins – är den bästa.
Du kan höra Judy Garland sjunga Have Yourself a Merry Little Christmas i Vega Kväll fredagen den 16.12. Sändningen börjar kl. 17.30.
Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?
Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi
Musikredaktionens julkalender
Svenska Yles serie om julmusik: O helga natt
Julnattens vackraste hymn kommer från Frankrike.
Svenska Yles serie om julmusik: Sylvias julvisa
Sången om hemlängtan då det blir jul.
Svenska Yles serie om julmusik: Staffan var en stalledräng
Den helige Stefan stenades ihjäl på annandag jul.
Svenska Yles serie om julmusik: All alone on Christmas/Darlene Love, E Street Band & The Miami Horns
Det doftar New York, New York om den här jullåten.
Svenska Yles serie om julmusik: När juldagsmorgon glimmar
Tysk studentsång blev julsång i Sverige.
Svenska Yles serie om julmusik: Tomten och Tomtarnas vaktparad
En festlig marsch som skrevs redan 1912.
Svenska Yles serie om julmusik: Feliz Navidad/José Feliciano
På två textrader kan man säga allt i en jullåt.
Svenska Yles serie om julmusik: It's beginning to look a lot like Christmas
Skivan som såldes i miljoner i hela världen.
Svenska Yles serie om julmusik: Have Yourself a Merry Little Christmas
Hugh Martin fick skriva om sången – två gånger!
Svenska Yles serie om julmusik: Giv mig ej glans
Den mest älskade finländska julsången.
Svenska Yles serie om julmusik: Do they know it's Christmas/Band Aid
Slumpen gjorde den här till en av julens populäraste.
Svenska Yles serie om julmusik: Luciasången
Sången är en hyllning till en stadsdel i Neapel.
Svenska Yles serie om julmusik: When you wish upon a star (Ser du stjärnan I det blå)
Julsången som inte är en julsång.
Svenska Yles serie om julmusik: White Christmas
Sången om hotellet som blev en hit.
Svenska Yles serie om julmusik: Snart kommer änglarna att landa
Den nya versionen gjorde susen.
Svenska Yles serie om julmusik: Sjömansjul på Hawaii
En bra jullåt ska kunna spelas både lätt och tungt.
I Svenska Yles serie om julmusik: Happy X-mas (War is over)
Ursprungligen handlade låten om en kapplöpningshäst.
I Svenska Yles serie om julmusik: Stilla natt
Stilla Natt är omgiven av anekdoter och teorier.
Svenska Yles serie om julmusik: Koppången
Koppången, myrmarken som blev namnet på en julsång.
Svenska Yles serie om julmusik: Blue Christmas med Elvis
Elvis gillade egentligen inte Blue Christmas.
I Svenska Yles serie om julmusik: Tantis serenad
Tantis serenad var ett av Jussi Björlings stora nummer.
Julsången Gläns över sjö och strand har sex olika melodier
Den mest kända tonsättningen är av Alice Tegnér.
I Svenska Yles serie om julmusik: Tomtarnas julnatt
Tomtarnas julnatt är en av våra mest älskade julsånger.
Den populäraste svenska jullåten föddes på gatan
Tänd ett ljus är den populäraste svenska jullåten.
Diskussion om artikeln