Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Have Yourself a Merry Little Christmas

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 11:49.
Stämningsfull bild av brinnande julljus
Bildtext Have Yourself a Merry Little Christmas
Bild: Pixabay / Public Domain

Den första inspelningen av Have Yourself a Merry Little Christmas gjordes 1944 av Judy Garland för filmen Meet Me in St. Louis. Men Hugh Martins ursprungliga text var så dyster att både Garland och regissören Vincente Minnelli krävde att han skrev om den.

Hugh Martin var en amerikansk kompositör och låtskrivare som skrev musik framför allt till filmer och musikaler. 1943, då han var tjugonio år gammal, gjorde han ett besök i sitt forna barndomshem i Birmingham, Alabama. Överväldigad av nostalgiska känslor skrev Martin då sin berömda julsång Have Yourself a Merry Little Christmas.

Hugh Martins mångåriga samarbetspartner Ralph Blane anges ofta som medförfattare, men i det här fallet är det osäkert om han alls medverkade. Hugh Martin har senare hävdat att han skrev sången ensam.

Lanserades i filmmusikal

Den första versionen av sångtexten är en dyster betraktelse över en tid som är ohjälpligt förlorad och aldrig kommer tillbaka. Martin var själv nöjd över sin skapelse, och lade fram den som ett av förslagen då han året därpå fick i uppdrag att skriva ny musik till filmmusikalen Meet Me in St. Louis.

Filmen regisserades av Vincente Minnelli, och i huvudrollen hade man den tjugotvååriga Judy Garland, som slagit igenom några år tidigare i Trollkarlen från Oz.

Judy Garland och Margaret O'Brien i filmen Meet Me in St. Louis 1944.
Bildtext Judy Garland och Margaret O'Brien, systrar i filmen Meet Me in St. Louis.
Bild: Publicitetsfoto från 1944

Tillbaka till ritbordet

Både Garland och Minnelli tyckte att Hugh Martins sångtext var alltför deprimerande och krävde att han skulle skriva om den. Efter en viss tvekan gjorde Martin som han blivit ombedd och kunde snart presentera en ny, betydligt bättre text.

Nu hade Martin hittat den rätta balansen mellan melankoli och hoppfullhet, och sången passade perfekt i sitt sammanhang i filmen.

Familjeliv i St. Louis

Meet Me In St. Louis utspelar sig i St. Louis strax före den stora världsutställningen 1904. Alla, särskilt barn och unga, väntar med spänning på den stora händelsen.

Judy Garlands rollfigur Esther är den näst äldsta dottern i den välbärgade familjen Smith i St. Louis. Strax före jul får Esther och hennes syskon veta att deras pappa blivit befordrad i sitt arbete och att familjen därför måste flytta till New York.

Sorgen är stor när barnen förstår att de inte kommer att få se världsutställningen utan kommer att skiljas från vänner och älskade och flytta bort.

Sorgsen julsång

En av filmens stora höjdpunkter är när Esther (Judy Garland) sjunger Have Yourself a Merry Little Christmas för sin lillasyster, en sång som lovar att allt kommer att bli bra, samtidigt som både Esther och åskådaren vet att sanningen är en annan.

På hollywoodmusikalers vis får filmen ändå ett lyckligt slut. Familjen stannar kvar i St.Louis och besöker tillsammans den stora världsutställningen.

Happy End blev det också för Judy Garland och Vincente Minnelli, som blev ett par vid den här filminspelningen och gifte sig följande år.

Tack vare filmen blev Hugh Martins sång en hit, som sedan dess har spelats in av otaliga artister, framför allt i USA men också i andra länder. I dag hör den till de amerikanska julsångsklassikerna.

Ännu en omarbetning

Många år senare fick Hugh Martin lov att skriva om texten till sin sång ännu en gång. Frank Sinatra hade sjungit in sången på skiva redan 1947, men då han tio år senare beslöt göra en ny inspelning ville han ha en gladare text.

Frank Sinatra sjunger
Bildtext Frank Sinatra 1962.
Bild: Wikimedia Commons

Sinatra bad Hugh Martin omarbeta texten, och den här gången hade Martin inga skrupler. Han bytte ut flera rader i sången och gjorde den muntrare men också mer intetsägande.

Frank Sinatras version från 1957 blev en stor framgång och en god affär för Hugh Martin. I flera decennier var det den nya texten som användes då olika artister spelade in sina tolkningar av låten.

Men under de allra senaste åren har Judy Garlands textversion igen börjat vinna terräng. Många av de nyaste inspelningarna använder sig av Garlandtexten, som enligt mångas uppfattning – även Hugh Martins – är den bästa.
Du kan höra Judy Garland sjunga Have Yourself a Merry Little Christmas i Vega Kväll fredagen den 16.12. Sändningen börjar kl. 17.30.

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln