Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Framtiden för Solbrinkens skola i Lojo kopplas till Laurentiushuset

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 09:17.
Solbrinkens skola i Lojo
Bildtext Solbrinkens skola i Lojo centrum har brist på plats.
Bild: Yle/ Maria Wasström

I samband med planeringen av miljonsatsningen Laurentiushuset i Lojo ska också Solbrinkens skola och det svenska daghemmet Laban få en lösning. Det svaret ger nämnden för fostran och utbildning på ett initiativ som föräldraföreningen Solbrinkens Hem och Skola har lämnat in.

Svaret torde tillfredsställa föräldraföreningen som i sitt initiativ specifikt önskar att bristen på rum i Solbrinkens skola får en lösning då staden planerar det nya Laurentiushuset i centrum.

Föreningen föreslår att man antingen bygger ut nuvarande skola eller reserverar mera plats för skolan i det nya Laurentiushuset.

Lojo stad håller som bäst på att planera Laurentiushuset där upp till 900 elever kunde få plats liksom olika former av kommunal service. Alla invånare ska få delta i planeringsprocessen och det ordnas olika evenemang där byggnaden får diskuteras. Det finns också en öppen Facebooksida för projektet.

Visa inlägget på Facebook

Bygget har beräknats kosta kring 17 miljoner euro.

"Laban borde finnas vid Solbrinken"

Föräldrarna i Solbrinken vill också att det svenska daghemmet Laban skulle få flytta tillbaka i närheten av Solbrinkens skola. Det skulle vara viktigt för barnens språkutveckling att svenska och finska barn har skilda lokaler och gårdar.

För tillfället har Laban flyttat in i tillfälliga rum i Ojaniitun päiväkoti som inte ligger vid Solbrinken.

Nämnden för fostran och utbildning i Lojo håller med föräldraföreningen på alla punkter.

I sitt beslut och förslag till stadsstyrelsen och fullmäktige säger nämnden också att initiativet ska vara slutbehandlat och att skolan samt daghemmet ska får egna tillräckliga lokaliteter där den egna identiteten syns.

Diskussion om artikeln