Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Ett dussin debuterar under stor kväll för Sport

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 14:57.
Programmet är inte längre tillgängligt

Totalt tolv spelare gör debut i A-landslaget när Finland möter Tjeckien. Av de sju finländska debutanterna har tre en stark koppling till Vasa Sport.

Vad?

Finland–Tjeckien, A-landskamp i ishockey, första omgången i den ryska EHT-turneringen.

Samtidigt i Moskva spelar Ryssland mot Sverige.

När?

Torsdag klockan 18.30. Matchen mellan Tjeckien och Finland direktsänds i TV2 och på Yles Arena och kommenteras på svenska av Anki Karhu och Christoffer Herberts.

Var?

Helsingfors Ishall. Alltså inte Jokerits arena, utan HIFK:s hall på Nordenskiöldsgatan. Det här är första gången på över åtta år som lejonen spelar i den klassiska hockeyladan.

Hallens framtid är oklar och frågan är om det också är sista gången som Finlands A-landslag spelar här.

En annan relevant fråga är om det finns någon som vill komma och titta på vad som är hallens 50-årsjubileumsmatch. Många biljetter var hur som helst osålda ännu på matchdagens morgon.

Finlands utgångsläge:

I den senaste EHT-turneringen använde chefstränaren Lauri Marjamäki i princip det bästa laget han kunde, och resultatet i Helsingfors förra månaden blev därför en stor besvikelse med tredje plats bland fyra lag efter bland annat en sur lördagsförlust mot just Tjeckien.

Från den truppen är bara tre spelare kvar: Joonas Kemppainen, Miro Aaltonen och Harri Säteri. Då var Aaltonen den enda debutanten, nu finns hela åtta spelare med i A-landslagstruppen för första gången. Förra månaden kunde FM-ligaspelarna räknas på ena handens fingrar, nu kommer tretton spelare från den inhemska serien.

Till och med för att vara en EHT-turnering i december är den finländska truppen oprövad och framför allt backbesättningen säger väldigt lite åt de som inte är stora hockeykännare. Utgångspunkten blir därför att varje seger som det här laget tar är en märkbar framgång.

Tjeckiens utgångsläge:

Nya chefstränaren Josef Jandac har fått en bra start. Tjeckien fick klart godkänt för sin insats i höstens World Cup och i höstens första EHT-turnering övertygade tjeckerna med fina segrar över både Sverige och Finland.

Halva laget är faktiskt kvar sedan den turneringen, elva av spelarna var med också senast i Helsingfors. Bland de nya finns dessutom två spelare som var med i det tjeckiska World Cup-laget för några månader sedan, centern Vladimir Sobotka och backen Michal Jordan.

Tjeckiens lag är alltså på pappret ungefär lika bra som senast medan Finlands är klart mindre namnstarkt än senast länderna möttes. Tjeckerna vann då, och kommer till Helsingfors fullt redo att ta en ny bortaseger.

Senaste mötena:

Som redan konstaterats har det inte ens gått sex veckor sedan ländernas senaste inbördes match i samma stad.

Då vann Tjeckien med 5–3, och hela fyra av de tjeckiska målskyttarna är med också i kväll: Forwarden Lukas Radil och backtrion Adam Polasek, Jan Rutta och Jakub Jerabek. Också en av de finländska målskyttarna är kvar i form av centern Joonas Kemppainen.

Finland och Tjeckien kommer totalt att ha mötts fyra gånger under 2016, med samtliga matcher på finländsk mark. I april vann Finland med 4–1 i Kouvola efter att två dagar tidigare ha förlorat med 2–3 i Uleåborg.

Den ryska EHT-turneringen för ett år sedan inledde länderna med att mötas i Prag. Harri Säteri räddade då 28 skott och höll nollan när Finland vann med 3–0 efter mål av tre spelare som inte varit med i landslagsrullorna den här säsongen: Olli Palola, Markus Nutivaara och Jonas Enlund.

Håll koll på:

Mest fokus kommer onekligen att läggas på de sju finländska debutanterna. Urspungligen var tänkt att de skulle vara åtta redan i kväll, men Tapparabacken Valtteri Kemiläinen har tvingats lämna återbud på grund av skada, och hans ersättare Niko Peltola spelar inte förrän på lördag.

För Vasaklubben Sport är det en stor kväll: föreningens juniorprodukter Miika Koivisto (nu i Jukurit) och Simon Suoranta (Ässät) gör sina första A-landskamper samtidigt som lagets nuvarande spelare Ari Gröndahl debuterar. Dessutom hör Vasaprofilen Oskar Osala till den orutinerade truppens mest erfarna spelare.

Ari Gröndahl under lejonens mediaträff, hösten 2016.
Bildtext Ari Gröndahl spelar sin första landskamp.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Bland nykomlingarna får FM-ligans poängkung Henrik Haapala en stor roll i första kedjan medan det blir intressant att följa juniorvärldsmästarna från januari, HIFK:s Roope Hintz och KalPas Niko Mikkola.

Jokeritbacken Rasmus Rissanen kompletterar listan på debutanter som kommer att ha en oförglömlig kväll i en match som de flesta av oss antagligen glömmer rätt snabbt.

Tjeckiska hockeyvänner håller i sin tur ett extra öga på det lagets fem A-landslagsdebutanter: Anfallarna Lukas Lhotak, David Tomasek, Robert Ricka och Miroslav Forman samt backen Tomas Dvorak.

Troliga laguppställningar:

Finland:

Anfallare:
Henrik Haapala – Miro Aaltonen – Teemu Hartikainen
Harri Pesonen – Joonas Kemppainen – Jesse Mankinen
Oskar Osala – Roope Hintz – Antti Erkinjuntti
Simon Suoranta – Jani Lajunen – Joonas Nättinen

Försvarare:
Sami Lepistö – Miika Koivisto
Teemu Eronen – Ari Gröndahl
Mikko Lehtonen – Rasmus Rissanen
Niko Mikkola

Målvakt:
Joni Ortio (Harri Säteri)

Tjeckien:

Anfallare:
Lukas Radil – Vladimir Sobotka – Dominik Kubalík
Roman Horák – Robert Kousal – David Kämpf
Rudolf Červený – Robin Hanzl – Tomas Zohorna
Lukas Lhoták – David Tomášek – Robert Říčka
Miroslav Forman

Försvarare:
Jakub Jeřábek – Adam Polášek
Jan Rutta – Michal Jordán
Ondrej Vitásek – Tomas Pavelka
Martin Pláněk – Tomas Dvořák

Målvakt:
Pavel Francouz (Dominik Furch)

Referentens tips:

Finlands insats i den senaste EHT-turneringen var oväntat seg och sömnig. Att släpa in åtta debutanter i truppen är ett effektivt sätt att se till att det blir större laddning den här gången.

Det här lejonlaget är knappast tillräckligt skickligt för att vinna hela turneringen, men ett toppmotiverat finländskt lag utan större press på sig tar i öppningsmatchen vara på hemmaplansfavören och vinner med 3–1.

Artikeln uppdaterad efter nyheten att Valtteri Kemiläinen lämnat återbud och till helgens matcher ersätts av Niko Peltola.

Diskussion om artikeln