Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Suoranta inför landslagsdebuten: Om man har blivit utvald så betyder det att nivån räcker

Från 2016
Simon Suoranta.
Bildtext Simon Suoranta har haft en lyckad höst i Ässät.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

På torsdagen inleds säsongens andra EHT-turnering. Efter besvikelsen i Helsingfors jagar Finland framgång med hjälp av flera debutanter.

I EHT-turneringen i Helsingfors hade Finland ett mycket rutinerat lag på benen. Då gick det ändå sämre än väntat och chefstränaren Lauri Marjamäki valde en annorlunda approach då det blev dags att ta ut säsongens andra EHT-lag.

Det kryllar av debutanter då hela åtta spelare får sin första chans att visa vad de går för i landslagsdressen. En av dem är Ässät-sensationen Simon Suoranta.

– Det kom nog som en överraskning att jag blev uttagen. Men förstås, jag har gjort något rätt och då jag har lyckats i ligan så känns det bra att komma hit med likadant självförtroende.

Hungrigare lag än det förra

Att lagprofilen är annorlunda än i den förra EHT-turneringen tror Suoranta att kommer att göra gott för Lejonen.

– Jag tror att just för att vi är så många som gör sin första landskamp så kommer vi att vara ett hungrigt lag som ger allt och kanske lite mer.

– Vi är kanske inte lika skickliga och erfarna men jag tror att vi kommer att jobba tillsammans och hjälpa varandra vilket blir viktigt mot Tjeckien.

Samma spel, annat självförtroende

24-åringen har den här säsongen slagit igenom i ligan. Efter 29 matcher har han noterats för poängen 11+7=18.

– Mitt egna spel är ganska samma som tidigare, det är mera på den mentala sidan som jag har gått framåt. Jag har fått mera ut av mig själv i matcherna. Det har blivit mera mål och mera poäng vilket har lett till ett större ansvar. Det var det jag kom till Björneborg för.

Även om laget består av flera nykomlingar så saknas det inte erfarenhet från laget. Oskar Osala, Jonnas Kemppainen och Sami Lepistö är viktiga spelare som enligt Suoranta bidrar med att skapa trygghet.

– De har sagt att det lönar sig att njuta och inte tänka för mycket på om den egna nivån kommer att räcka. Om man har blivit utvald så kommer det nog att räcka, landslagsledningen har ju noga koll.

På torsdagen spelar Finland mot Tjeckien i Helsingfors. Efter det bär det iväg till Ryssland där Finland möter Sverige på lördagen och Ryssland på söndagen.

Matcherna sänds på Yles kanaler och refereras också på svenska.

Diskussion om artikeln