Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brysselbon Véroniques son blev IS-ledare

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 13:17.
Växte upp i kristet medelklasshem - blev jihadistledare - Spela upp på Arenan

Han växte upp i ett kristet medelklasshem i Bryssel och blev en IS-ledare som dödades av en amerikansk drönare. Detta är berättelsen om den belgiska jihadisten Sammy Djedou.

Det är november 2015 några veckor efter terrorattackerna i Paris. Jag har stämt träff med Véronique Loute i en park i centrala Bryssel. Jag ber henne berättar om sonen Sammy.

- Som liten älskade han att måla, han målade konstant, han var ett normalt barn, berättar Véronique med sorg i blicken.

Det hade då gått tre år sedan hon senast såg Sammy och flera månader sedan hon sist talade med honom.

- Varje dag försöker jag kontakta honom via Skype, per telefon med sms, jag frågar honom hur han mår men han svarar inte. Kanske jag får ett svar någon dag, sade Véronique i november 2015.

Ett drygt år senare. Den 13 december 2016 uppger USA:s försvarsminister Ashton Carter att en amerikansk drönare har dödat tre IS-ledare i utkanten av staden Raqqa i Syrien.

En av de dödade IS-ledarna var Sammy Djedou.

Sammy Djedou
Bildtext Sammy Djedou.
Bild: Yle.

Sammy rekryterades och radikaliserades

Sammy Djedou växte upp i ett kristet hem i en medelklassmiljö i stadsdelen Saint Gilles i centrala Bryssel.

Som tonåring fattade han intresse för religion och särskilt för islam. När han var fjorton år konverterade han till islam.

- Det var hans val och jag respekterade det. Han förblev en snäll och hjälpsam kille som alla gillade. Han var omtyckt och skapade inte några problem, berättar Veronique med lågmäld röst.

Men några år senare hände något. Sammy flyttade hemifrån och distanserade sig från sin familj. Veronique berättar att han inte längre besökte henne lika ofta som förr.

- Han berättade att han hjälper fattiga på helgerna att han delar ut mat och därför hinner han inte besöka oss. Det att han deltog i frivilligarbete gjorde mig stolt, sade Veronique.

Men verkligheten är en helt annan. Sammy hade kommit i kontakt med jihadistrekryterare från Brysselstadsdelen Molenbeek. Han radikaliserades och förändrades som person.

Sammy blev en IS-krigare

I november 2012 som 23-åring lämnade han Belgien för att ta sig in i Syrien och ansluta sig till IS. Själv sade han att syftet med resan var att hjälpa de utsatta i krigets Syrien.

Ännu för ett år sedan i november 2015 ville Véronique se det goda i sin son.

- Jag har en känsla av att han jobbar med logistik för han är ingen krigare, jag tror att han har deltagit i striderna bara när han varit tvungen.

Men Sammy var i allra högsta grad en IS-krigare och hade dessutom en hög post inom terrororganisationen.

Det bekräftar också den video på Youtube IS har publicerat. I videon som är flera år gammal står Sammy med en duk runt huvudet bredvid honom står flera andra tungt beväpnade jihadister.

Också Veronique har sett videon.

- Det tog en stund innan jag kände igen honom men visst är det han. Jag har ingen aning vad som rör sig i hans huvud, säger Veronique i november 2015.

Pentagon: Sammy var med och planerade attackerna i Paris

Några månader tidigare, sommaren 2015 hade hon lyckats kontakta Sammy. Det blev den sista gången hon talade med sin son. Efter det bröt han kontakten med henne för gott. Nu vet vi varför.

Enligt det amerikanska försvarsministeriet höll Sammy och de två andra dödade IS-ledarna på att planera nya attacker mot mål i väst.

Två av dem, Sammy Djedou och Salah Gourmat, ska dessutom ha starka kopplingar till terrordåden i Paris den 13 november 2015, då 130 personer dödades och 350 skadades i sex olika dåd.

Den tredje Walid Hamman beskrivs som hjärnan bakom flera självmordsattacker.

Enligt det belgiska rundradiobolaget RTBF hade de tre männen nära kontakt med Boubaker el Hakim. Han var en av ledarna bakom attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015. el Hakim dödades i en annan amerikansk drönarattack i Raqqa i november 2016.

Jihadisten Sammy var 27 år när han dödades i en amerikansk attack. Hans mor Véronique Loute har enligt det belgiska rundradiobolaget RTBF underrättats om hans död. Vad exakt Sammy gjorde i Syrien mellan november 2012 till sin död i december 2016 lär vi dock aldrig få veta.

Diskussion om artikeln