Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Recension: Skam - årets internetfenomen

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 14:17.
Chris, Vilde, Eva, Noora och Sana i första säsongen av Skam.
Bildtext Chris, Vilde, Eva, Noora och Sana är på väg ut för att festa, hur det går måste du se Skam för att få veta.
Bild: NRK

Skam handlar om ett gäng gymnasieelever i Oslo och har blivit en enorm framgång inte bara i Norge, utan även i Danmark och Sverige. Serien har hyllats som en modern klassiker och blivit NRKs mest strömmade serie någonsin.

Serien handlar om en grupp tonåringar som precis börjat i gymnasiet och som ger sig i kast med livet med allt vad det innebär av vänskap, kärlek, besvikelser och festande.

Den första säsongen fokuserar på Eva som vill ha nya vänner och en god relation med pojkvännen men inser att det inte är så lätt att få ihop det.

Eva och Jonas i norska dramaserien Skam.
Bild: NRK

Äkthet och humor

Det som gör Skam så fängslande är att manuset och dialogen (av Julie Andem) känns trovärdig och äkta och att inget blir för övertydligt eller moraliserande.

Du kastas rakt in i karaktärernas liv och får efterhand en allt större inblick i vad de tänker på, hur de känner, vad de tycker är viktigast och värst och bäst. Det som skildras är tonårstiden och då är varje känsla och varje problem väsentligt.

Serien inleds med en kort, supersnabb monolog om hur olika förhållandena ser ut i världen, beroende på var du bor. På ett plan sammanfattar den här inledningen också utgångspunkten.

Ungdomar i Norge i dag har ”allt” och bor i ett av världens rikaste länder och ändå är allt inte bra. Serien svarar på all den ångest, de orimliga krav, den skam som ungdomar så ofta upplever med humor.

Du får och kan och ibland kanske ska skratta åt allt.

Eva, Isak och Jonas i norska dramaserien Skam.
Bild: NRK / Yle screenshot

Varje generation har "sin" serie

Att skildra tonårstiden i tv-serier eller på film är en slitstark genre som började redan på 1960-talet och blev ett verkligt fenomen i början av 1990-talet. Varje generation har haft ”sin” serie, om det sen varit finlandssvenska 16, brittiska Skins eller de amerikanska serierna Beverly Hills 90210 eller Glee.

Men det betyder inte att Skam är en serie enbart för ungdomar, alla som en gång varit unga kan känna igen sig. Eller få en inblick i vad ungdomar idag talar om och speciellt hur de talar och umgås.

Eva, Sana, Chris och Vilde i norska dramaserien Skam.
Bild: NRK

Digitala infödingar

Det här är nämligen också en skildring av de digitala infödingarna, alltså de som är födda rakt in i den digitala världen och där mobilen är ungefär som ett elfte finger. Den är alltid där.

De här ungdomarna umgås lika mycket över nätet som i verkligheten och serien har också utnyttjat sociala medier inte bara i sin dramaturgi utan speciellt i hur man i Norge publicerat serien.

Varje scen inleds med ett klockslag, till exempel tisdag 14:30, det är samtidigt klockslaget då just det klippet lades upp på webben. Och varje fredag samlades alla veckans klipp ihop till ett längre avsnitt på ungefär 20-30 min.

Och i likhet med den finska serien #Lovemilla (2013-2014) har man låtit karaktärerna i serien ha egna chattar och man kan följa dem på Instagram. Lägg sen ännu till att skådespelarna i Skam gett ytterst få intervjuer.

Det gör att karaktärerna känns äkta, man kan följa dem liksom man följer sina egna vänner och det är säkert också en av orsakerna till att serien engagerat publiken. Den här delen av handlingen går därför förlorad då man ser serien på Arenan.

I eftermiddagen kommer de två första säsongerna att släppas här. Men – ser du säsong ett och två på Arenan kan du sedan fortsätta följa säsong tre på NRK. Och en fjärde säsong är på väg.

Programmet är inte längre tillgängligt
Trailer: Norska succéserien Skam -trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln