Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu evakueras östra Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 22:27.
Sönderbombad gata i Aleppo.
Bild: EPA/ STR

Evakueringen från det sista rebellkontrollerade området i Aleppo har löpt väl. Enligt Internationella Röda Korset hade omkring 3 000 civila och ett fyrtiotal skadade kunnat lämna området i två ambulans, och busskonvojer under torsdagen.

Evakuringen från östra Aleppo väntas ta omkring tre dagar.

Evakueringen av skadade rebeller och civila från det sista rebellkontrollerade området i Aleppo inleddes på torsdagen men avbröts efter att rebellkällor meddelat att fyra personer skadats när regeringstrogna öppnade eld mot ambulanserna. Bland de skadade finns en hjälparbetare.

Vid tolvtiden på torsdagen rapporterade ögonvittnen att ambulanskonvojer bestående av omkring 20 bilar åter rörde sig ifrån det det regeringskontrollerade området i riktning mot rebellernas sista fäste i östra Aleppo, rapporterar Reuters.
Uppgörelsen mellan parterna i konflikten innebär att både civila och rebeller ska evakueras.

Internationella Röda Korset ska evakuera omkring 200 skadade civila. Enligt syrisk statlig TV ska omkring 4 000 rebeller och deras familjer evakueras längs en så kallad humanitär korridor.

Det syriska människorättsobservatoriet säger att den första konvojen med skadade lämnade östra Aleppo på fredagsmorgonen. Patienterna skulle föras till regeringskontrollerade områden utanför västra Aleppo.

Rebellkällor meddelar ändå att fyra personer skadades när regeringstrogna milisstyrkor öppnade eld mot ambulanserna. Bland de skadade finns en hjälparbetare.

Det finns omkring 50 000 civila i det lilla rebellkontrollerade området.

Det ligger sårade och döda på gatorna. Ingen vågar försöka hämta kropparna.

― Aktivisten Mohammad al-Khatib beskrev läget i Aleppo på onsdagskvällen.

Rysslands försvarsministerium säger att de rebeller som evakueras ska föras till Idlib. President Vladimir Putin ska ha gett order om att rebellerna och deras familjer ska evakueras med tio ambulanser och 20 bussar under ryskt beskydd.

Försvarsministeriet säger att Röda Korset ska hjälpa till med att evakuera de skadade rebellerna. Röda Korset meddelade tidigare under morgonen att organisationen i samarbete med Röda halvmånen har tio ambulanser och hundra frivilliga som är redo att hjälpa skadade.

Motstridiga uppgifter under natten

De syriska rebellerna meddelade redan på onsdagskvällen att parterna i konflikten hade nått en ny överenskommelse som innebär att rebeller och civila kan evakueras från Aleppo. Vapenvilan ska ha trätt i kraft klockan 2.30 i morse.

Rebellerna sade att de i gengäld kommer att tillåta evakuering att två byar som de har belägrat. Syriens regering och dess allierade Iran har sagt att det är ett villkor för att man tillåter att rebellområdet i Aleppo evakueras.

Under natten kom mycket motstridiga uppgifter, men under morgonen har uppgifterna om uppgörelsen bekräftats av syriska militärkällor, samt av Ryssland och libanesiska Hizbollah, som båda står på regeringens sida i konflikten.

Hizbollah säger att svåra förhandlingar pågick hela natten. Ett ögonvittne som Reuters har talat med säger att vapnen tystnade tidigt på torsdagsmorgonen.

Enligt ryska militärkällor skulle omkring 20 bussar och 10 ambulanser föra rebeller till rebellkontrollerade områden i Idlib under torsdagen.

"Det ligger döda och skadade på gatorna"

Evakueringen skulle ursprungligen ske på onsdagsmorgonen. Tusentals frusna och hungriga civila hade samlats i gryningen för att försäkra sig en plats ombord på bussarna som skulle föra dem ut ur den sönderbombade staden.

Så bröts avtalet om eldupphör och häftiga strider blossade upp igen. Den syriska regeringen och rebellerna beskyller varandra för att ha brutit mot eldupphöret först.

Regimen anföll den lilla del av östra Aleppo som fortfarande kontrolleras av rebellerna med granater, stridsvagnar och stridsplan. Ögonvittnen säger att flera personer har skadats och dödats i östra Aleppo, men ingen hjälp finns att få.

- Det ligger sårade och döda på gatorna. Ingen vågar försöka hämta kropparna, berättar aktivisten Mohammad al-Khatib för nyhetsbyrån AFP.

Drönare samlar bevismaterial

Det finns uppskattningsvis 50 000 civila i det ungefär 2,5 kvadratkilometer stora området som rebellerna kontrollerar. FN säger att den syriska militärens räder kan bryta mot internationell rätt.

Brittiska BBC rapporterar att bland andra Storbritannien har drönare över Aleppo som filmar vad som händer. De samlar bevismaterial som kan användas när man utreder om det sker krigsbrott i staden.

Syriska soldater i ett återerövrat område i östra Aleppo. Ett foto från Syriens statliga nyhetsbyrå (SANA) 12.12.2016

Efter Aleppo: Vart är Syrien på väg?

Vad händer i Syrien efter Aleppos fall?

Diskussion om artikeln