Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NBC: Putin personligen inblandad i hackerattacker mot USA-valet

Från 2016
Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: EPA/SRDJAN SUKI

Den amerikanska nyhetskanalen NBC säger att president Vladimir Putin i allra högsta grad var inblandad i hackerattackerna mot det demokratiska partiet inför presidentvalet i USA.

Två underrättelsekällor berättar för NBC att Putin personligen dirigerade hur material som hade hackats från Demokraterna skulle läckas och utnyttjas.

Underrättelsetjänsten CIA ska ha fått uppgifterna av diplomatkällor och spioner som arbetar för USA:s allierade. De två källorna säger att de har stort förtroende för att uppgifterna stämmer.

The Washington Post skrev förra veckan att CIA har kommit fram till att Ryssland hackade privatpersoners och institutioners e-postkonton med målet att försöka få Donald Trump att väljas till president.

Putin har personlig vendetta

NBC skriver att den ursprungliga orsaken till hackerattackerna var att Putin personligen hade en gås oplockad med Hillary Clinton. Han ska aldrig ha förlåtit Clinton för att hon offentligt ifrågasatte parlamentsvalen i Ryssland 2011, då hon var utrikesminister.

Målet för attackerna ändrades efterhand och blev i stället ett sätt att visa hur korrupt amerikansk politik är. På så sätt ska Putin ha velat visa för USA:s allierade att det inte går att lita på landet.

Flera ledande amerikanska politiker har begärt en formell utredning av hackerattackerna. Trump har däremot avfärdat anklagelserna om att Ryssland skulle ligga bakom attackerna och kallat uppgifterna löjliga.

Diskussion om artikeln