Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Thomas Lundin och Mikaela Finne utmanar Vegatoppen - rösta här!

Från 2016
Uppdaterad 06.01.2017 14:19.
Bild av artisten Thomas Lundin
Bildtext Thomas Lundin är han aktuell som en av utmanarna på Vegatoppen.
Bild: Cata Portin

Mikaela Finne bjuder på countryinfluenser i nya singeln Home Sweet Home som är en hyllning till hennes hemby Sundom. Tänk om allt är som det ska, frågar sig i sin tur Thomas Lundin, som drömmer om att skriva mera, både böcker, poesi och en ny musikal.

Just nu befinner sig Thomas Lundin, som nyligen kom ut med skivan Betraktelsens tid, mitt uppe i en kreativ period.

- Nu är jag inne i en period där det bara flödar. Jag har en öppen kran när det kommer till att komponera, och det är ganska nytt. Texter har jag skrivit mycket under åren men låtarna har verkligen börjat komma, hur mycket som helst egentligen, säger Lundin, som försöker att inte vara alltför självkritisk för att inte strypa kreativiteten.

Hur hittar du själv inspiration för att skriva och komponera nytt?

- Jag brukar säga att jag inte tror på inspiration. Jag tror att man bara ska göra. Jag bestämmer mig för att göra en låt och så gör jag en låt. En idé är bra att ha förstås men varifrån den kommer vet jag egentligen inte. Kanske idén föds ur en film, en bok man läser eller ett samtal man för.

Drömmer om att skriva böcker

Mångsysslaren Thomas Lundin som arbetar inom teater, media och musik har bråda tider att se fram emot. Hösten 2017 kommer han att medverka i ett än så länge hemligt musikalprojekt och i november har oratoriet Skymning, gryning premiär. Ett verk som han skrivit tillsammans med Thomas Enroth. I framtiden drömmer Lundin om att skriva mera.

- Det skulle vara roligt att få skriva klart något av det jag påbörjat. Det finns embryon till romaner, dikter och barnböcker. Jag drömmer också om att skriva en musikal om den sista kvinnan som brändes levande på bål, om Malin Matsdotter med rötter i Finland. En otroligt fascinerande historia.

Thomas Lundin utmanar Vegatoppen med en av låtarna från nya skivan, en låt han själv skrivit texten till: Tänk om allt är som det ska.

Ja tänk om det är det? När vi hela tiden jagar efter något annat och oroar oss för vad som ska hända. Tänk om allt ändå är precis som det ska? Frågar sig Lundin.

Artisten Mikael Finne
Bildtext Mikaela Finne vet hur det är att ha hemlängtan.
Bild: Sofia Runardotter

Mikaela Finne bjuder på en hyllning till Sundom

Sundom och trakterna kring Vasa har en alldeles speciell plats i den 26-åriga musikern och låtskrivaren Mikaela Finnes hjärta. Det är där hon spenderade sina sju första levnadsår, innan hon flyttade till Sverige med sin mamma.

- Det har alltid känts väldigt speciellt för mig att fara hem. Att få träffa familjen och fara till skären och bada bastu. Så jag tänkte att fasen om jag inte skulle kunna skriva någonting riktigt bra som kunde hedra allt det jag känner för Österbotten, säger Finne.

Till vardags arbetar Finne nattskift i larmcentralen vid en väktarfirma i Stockholm. Hon jobbar i 12 timmars pass vilket ger henne mycket ledig tid då hon kan ägna sig åt sin stora passion, musiken.

Hårdrocken blev country

De starka countryinfluenserna har allitd funnits med i Mikaela Finnes liv.

- I ungdomen var Metallica och Pantera det bästa jag visste. Jag hade svart hår och var en riktig hårdrockare. När jag sedan skrev min första egna låt och spelade upp den för min musiklärare så konstaterade han “Mikaela, det här är ju bra men inte är det hårdrock, det här är country”.

Mikaela Finne utmanar Vegatoppen med sin nya singel Home Sweet Home, en låt hon håller kär.

- De som haft en ordentlig hemlängtan som riktigt kniper i magen, kan säkert känna igen sig i låten, det hoppas jag.

Fredrik Furu ny etta på Vegatoppen

Fredrik Furu erövrade direkt Vegatoppens första plats med sin nya singel För alla änglar. Däremot räckte inte rösterna till för långkörarna Tom Håkans och Pappas Eget Band, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 49:

Fredrik Furu / För alla änglar : 15.04 %
Guns Rosor / Ein flickå från lande: 14.23 %
The Rime / Pictures : 11.38 %
Carolina Wendelin / George : 10.98 %
Sam Zimon / Never: 9.76 %
Susann Sonntag / Änglar som ser: 9.35 %
Sven / Where Will I Go: 8.54 %
Lee Angel / Open Road: 8.13 %
-----------------------------------------
Tom Håkans / Terese: 6.5 %
Pappas Eget Band / Vad e de för fel på mig: 6.1 %

Rösta på Vegatoppen nr 50 här!

Omröstningen är stängd.

Resultaten från Vegatoppen nummer 50 presenteras, trots tidigare förhandsimformation, torsdagen den 12.1.2017 kl. 20.03 med repis lördagen den 14.1.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Thomas Lundin och Mikaela Finne tar sin upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vecka 50 och 51 hör du Vegatoppen special där Nina Sederlöf plockar guldkornen från år 2016.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln