Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chefsläkare: Flera raseborgare är skeptiska till vaccin

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 13:32.
vaccinering
Bildtext De flesta vaccineras mot mässling som barn.
Bild: YLE/Jessica Edén

Andelen småbarn som inte vaccineras mot mässling är större i Raseborg jämfört med hela landet. Här finns ganska många som är emot vaccinering, säger Raseborgs chefsläkare Sofia Maleike-Ruohola.

Av de barn som är födda 2013 i Finland har 94,8 procent vaccinerats mot mässling medan 92,8 procent av bebisarna i Raseborg har fått det så kallade MPR-vaccinet. Det här uppger Institutet för hälsa och välfärd. Förutom mässling skyddar MPR-vaccinet mot påssjuka och röda hund.

Sedan 1975 har barn i Finland systematiskt vaccinerats mot mässling och därför är mässling inte en särskilt vanlig sjukdom i Finland. De två raseborgare som har mässling har fått sin smitta från utlandet.

Större risk

För att en befolkningen ska vara skyddad från mässling räknar man med att 95 procent ska vara vaccinerade, berättar Maleike-Ruohola.

- Om andelen sjunker mycket från 95 procent är risken att viruset smittar vidare och att vi får en epidemi som vi inte kan kontrollera.

Persoporträtt av Sofia Maleike-Ruohola.
Bildtext Chefsläkare Sofia Maleike-Ruohola.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det kan finnas flera olika orsaker till att flera raseborgare väljer att inte vaccinera sina barn, konstaterar Maleike-Ruohola. Hon nämner att en orsak kan vara rädslan efter svininfluensan och vaccinet som i slutändan kunde orsaka narkolepsi.

- Det var ju en hotande situation. Man var tvungen att komma fram med ett vaccin väldigt snabbt eftersom svininfluensan tog väldigt hårt också på människor som i allmänhet var friska.

Smittar lätt

Maleike-Ruohola beskriver mässling som en virussjukdom som smittar väldigt lätt från människa till människa via luftvägarna och beröring. Till symptomen hör hosta, hög feber och röda exem över hela kroppen.

- Om du är ovaccinerad eller inte har haft mässling så kan du vara säker på att få sjukdomen om du kommer i kontakt med någon som är smittad.

De som har haft mässling eller har vaccinationen i skick riskerar inte att smittas.

Mässling

Mässling i Raseborg

En person vårdas för mässling och några andra testas.

Diskussion om artikeln