Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tyska Kulturtafeln: Utdelning av gratis kultur

Från 2016
Bamberg vinter
Bildtext I Tyskland försöker man sig på kultursedlar för mindre bemedlade.
Bild: YLE/Johnny Sjöblom

Kultursedlar för ungdomar och kulturpass för mänskor som annars inte har tillräckligt med pengar för att njuta av kultur. I Finland är det här idéer som än så länge är på förslags- och försöksstadiet, men på annat håll i Europa omsätts likande idéer redan i praktiken. Vi har bekantat oss med ett projekt i Tyskland.

Klassisk musik också för den som egentligen inte har råd att gå på konsert. Sedan några år tillbaka finns det på olika håll i Tyskland organisationer som delar ut fribiljetter till personer, som annars inte har råd att unna sig kultur.

Så också i staden Bamberg, där Ingrid Wolters är en av dem som utnyttjar fribiljetterna.

Lilla Venedig i Bamberg
Bildtext I den tyska staden Bamberg får fattiga fribiljetter till kulturella evenemang.
Bild: YLE/Johnny Sjöblom

Hon har varit med i verksamheten i ett halvår och redan hunnit gå två gånger på teater och två gånger på symfoniorkesterns konserter.

– Under de sex år jag har bott här i Bamberg har det här aldrig tidigare varit möjligt, säger Wolters som är en av de för tillfället omkring 750 anmälda gästerna som kan göra anspråk på fribiljetter.

– Annars skulle jag aldrig ha råd med inträdet. Jag blev arbetslös ifjol och biljetter för kulturevenemang är bland det första man tvingas avstå från. Mat och boende har betydligt högre prioritet, säger Ingrid Wolters.

Med matutdelning som modell

Och det är just för personer som Wolters som man år 2011 startade verksamheten som går under namnet Kulturtafel.

Tyskans Tafel används som begrepp för utdelning av mat och livsmedel till behövande. Vid en Kulturtafel delar man således ut gratis kultur i stället för mathjälp.

– Biljetter får vem som helst som är berättigad till någon form av statligt stöd. Det kan till exempel betyda stöd för boende, studiestöd eller arbetslöshetsunderstöd, säger Susanne Kleist som koordinerar verksamheten.

– I vissa fall godkänner vi också personer med låga löner och små pensioner som våra gäster.

I Tyskland finns Kulturtafeln i många städer runtom i landet. I Finland finns likaså ett projekt i försöksstadiet.

Ett så kallat kulturpass har testats i Esbo och nu i år i Kajanaland. Målet är en modell som ska kunna användas överallt i landet.

Studenterna framtida kulturkonsumenter

Som en annan form av gratis kultur kan man också se riksdagsledamot Paavo Arhinmäkis förslag om att utvidga användningen av kultursedlar. Han föreslår att alla 18-åringar ska få en hundra euros kultursedel.

Också i Bamberg har de unga tagits med i verksamheten.

– Vi har också börjat dela ut biljetter till studerande och vi ser det som mycket viktig del av vårt arbete.

– Unga med knappt om pengar kan på så sätt ta del av vad staden har att erbjuda i kulturväg och i de flesta fall fortsätter de efter studierna att gå på kulturevenemangen och dessutom betala för det, säger Kleist.

Rättvis utdelning

Jag sitter med Ingrid Wolters framför datorn. Samtidigt som hon har fått tillgång till fribiljetterna har hon nämligen också börjat jobba som frivillig inom projektet.

– Det bästa är när folk ringer och tackar för de biljetter vi har delat ut, säger Wolters.

Vi sitter och tittar på datorprogrammet som används för att biljetutdelningen ska gå rättvist till.

Skriver man in till exempel jazz eller teater i sökfunktionen dyker det upp en lista på folk som är intresserade av just de här kulturformerna och personerna är färdigt listade enligt hur de tidigare har fått biljetter.

De som står högst upp på listan står näst i tur och de har ett samtal från kontoret att vänta.

Den som tackar ja, förbinder sig samtidigt att gå till evenemanget. I samarbete med arrangören kollar man nämligen upp att de som fick biljetterna verkligen också var på plats. Låter man bli att gå utan att ha en giltig orsak, kan det bli slut på fribiljetterna.

Flera tusen biljetter

De mest populära evenemangen är kanske något man i Finland inte genast kan gissa sig fram till.

Bamberg är mångfaldig tysk mästare i basket och som en följd av det är intresset förstås mycket stort.

Basketklubben tillsammans med symfoniorkestern är dessutom mycket frikostiga donatorer när det gäller biljetter, säger Susanne Kleist.

Ingrid Wolters (t. v.) och verksamhetesledaren Susanne Kleist  kollar biljettläget.
Bildtext Ingrid Wolters (t. v.) och verksamhetesledaren Susanne Kleist kollar biljettläget
Bild: YLE/Johnny Sjöblom

Fribiljetterna får man i första hand av arrangörerna, som vill fylla salarna också under de kvällar då försäljningen har gått trögt.

Därtill får man också en del biljetter direkt från privatpersoner.

– Folk som har säsongkort, skänker ofta bort sina platser för de kvällar och tillställningar de av någon orsak inte kan gå på. Att också privatpersoner ger bort sina biljetter tycker jag personligen att är det finaste med projektet, säger Kleist.

Kulturtafel i Bamberg delar ut cirka 3 600 fribiljetter per år. Det här betyder i stort sett fem biljetter per person. Den som har anmält intresse för flera kulturformer har ändå större chanser att få fler biljetter.

”Speciella ögonblick”

Enligt verksamhetsledaren Susanne Kleist skulle man i dagens läge kunna dela ut betydligt fler biljetter. Intresset för verksamheten är nämligen mycket stort.

Hon är i alla fall nöjd med att man hela tiden får nya donatorer. Så har till exempel stadens folkhögskola börjat skänka bort platser till bland annat språkkurser som inte är fullt besatta.

– Jag går ogärna och tigger eller ber folk om att få komma med på olika tillställningar. På det här sättet känns det inte som att gå och tigga, säger Ingrid Wolters.

Hon uppskattar i synnerhet att den som får en fribiljett alltid får ta någon med sig till evenemangen.

Och att klä upp sig och att få känna att man är delaktig är en viktig del av helheten.

– Jag var med om en öppningskonsert med symfoniorkestern och där gick jag ner för den utrullade röda mattan, precis som alla andra gäster.

– Det var för mig ett mycket speciellt ögonblick, säger Wolters.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln