Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det feministiska partiet laddar upp för kommunalval

Från 2016
Kvinna med glasögon och svart skjorta
Bildtext Nina Järviö
Bild: Privat bild

I veckan lämnade det feministiska partiet in sin ansökan för att registrera sig som ett parti till justitieministeriet.

Nina Järviö är en av dem som intensivt har arbetat med att bygga upp en grund för partiet under det senaste halvåret.

- Vi har varit helt överväldigade av det stöd vi redan fått, säger Järviö, många har sagt till mig att det är först nu de känner att de hittat sitt parti!

Kommunalvalet nästa

En vanlig uppfattning är att feminister enbart arbetar för att stärka kvinnors ställning i samhället. Järviö påpekar att detta är långt ifrån hela sanningen.

- Vi står för jämlikhet, antirasism och antidiskriminering och har byggt upp vår politik kring tre huvudområden: jämställdhet, välmående och mänsklig trygghet. Vi vill inte arbeta enbart för kvinnor, utan för alla. Hur är till exempel samhället anpassat för personer med funktionsnedsättningar? Sådana frågor kommer att vara centrala för oss för det är så vi förstår feminism.

Nu när ansökan om registrering är inne fortsätter arbetet i rask takt. Den första utmaningen för det nya feministiska partiet är kommunalvalet i april.

- Vi ska se hur många kommuner vi hinner ställa upp i den här gången. Vi håller som bäst att på att se oss om efter kandidater och skaffa pengar för valarbetet. Sådant kostar en hel del. Men jag tror att vi kommer att ha goda chanser, med tanke på det varma välkomnade vi redan fått. Det finns dessutom gott om feminister i andra partier och vi kommer säkert att kunna samarbeta med dem.

Behovet av ett alternativ

I slutet av 2017 hoppas Nina Järviö att partiet ska ha kommit igång på allvar.

- Jag ser att vi om ett år har tagit vår plats inom den finländska partipolitiska arenan. Vi lever i ett Finland när nynazister marscherar i vår huvudstad och i en värld där människor drunknar för att vi byggt upp murar medan det väljs sexistiska och rasistiska presidenter. Det behöves ett alternativ, ett feministiskt sådant.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln