Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Finlands rykte utomlands har inte tagit skada av uppståndelsen kring statsministern och Yle

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 15:59.
Juha Sipilä (C) i Bryssel.
Bildtext Juha Sipilä kontaktade Yle angående en artikel om hans eventuella kopplingar till gruvbolaget Terrafame.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Statsminister Juha Sipilä tycker inte att Finlands rykte utomlands har tagit skada av uppståndelsen kring honom själv och Yle. På onsdagen sade två Ylejournalister upp sig i protest mot vad de kallar Yleledningens "censur".

Statsminister Juha Sipilä blev genast utfrågad när han mötte journalister i samband med toppmötet i Bryssel:

Vad säger ni om att två journalister har sagt upp sig efter uppståndelsen som följde på ert kontakttagande?

- Jag har inga uppgifter om det här och jag har inte fört någon diskussion. Det enda kravet jag har haft har varit att jag får korrigera felaktiga uppgifter.

Den här uppståndelsen har lyfts upp också i internationella medier. Hur påverkar det här Finlands rykte utomlands?

- Det påverkar inte Finlands rykte utomlands. Jag har inte stött på det en enda gång.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att två journalister har avgått efter uppståndelsen kring rapporteringen om statsministern den 14.12.2016.
Bildtext Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att två journalister har avgått efter uppståndelsen kring rapporteringen om statsministern den 14.12.2016.
Bild: Skrämdump av Reuters nyhet.

Sipilä säger att han tänker hålla fast vid rätten att korrigera felaktiga uppgifter också i framtiden och betonar att han inte har något att tillägga.

Jääskeläinen: Handlar om noggrannhet inte yttrandefrihet

På onsdagen sade journalisterna Salla Vuorikoski och Jussi Eronen upp sig från Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion.

Bägge anger meningsskiljaktigheter med Yle-ledningens linje som orsak. De har anklagat Yle för att begränsa deras yttrandefrihet och för att inte följa journalistreglerna.

Bildcollage av journalisterna Jussi Eronen och Salla Vuorikoski
Bildtext Journalisterna Salla Vuorikoski och Jussi Eronen sade upp sig i protest på onsdagen.
Bild: Yle,

Chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion, Atte Jääskeläinen, säger i sin tur att granskande journalistik förutsätter att man är noggrann och att de fakta man presenterar stämmer.

Enligt Jääskeläinen är noggrannhet inte samma sak som att begränsa yttrandefriheten.

Efter att nyhetsbyrån Reuters rapporterade om fallet i går plockades det upp av fler internationella medier. Det var inte första gången som förtroendekrisen fick internationella rubriker.

Så började uppståndelsen

Uppståndelsen inom Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion uppstod efter att chefredaktör Atte Jääskeläinen bestämde sig för att stoppa all rapportering om statsminister Juha Sipiläs eventuella jäv.

Beslutet kom efter att statsministern givit både journalisten Salla Vuorikoski och Jääskeläinen hård kritik för en artikel som handlade om statsministerns kopplingar. Vuorikoski fick motta tiotals mejl av statsministern, en del in på natten.

Vuorikoski avslöjade i sin artikel att Sipiläs släktingar äger företaget Katera Steel som har fått en stor beställning av gruvbolaget Terrafame. Beställningen kom strax efter att Sipilä hade beviljat gruvbolaget tilläggsfinansiering.

Juha Sipilä besöker Terrafame
Bildtext Sipilä klädde sig i gruvbolaget Terrafames mössa när han tidigare i höst informerade om att det skandalomsusade bolaget får tilläggsfinansiering.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln