Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ekenäsbördige Johan Holmqvist lämnar posten som domarbas

Från 2016
Bollförbundets domarchef Johan Holmqvist.
Bildtext Bollförbundets tidigare domarchef Johan Holmqvist söker nya utmaningar.
Bild: Yle/Patrik Skön

Från och med årsskiftet har Finlands Bollförbund en ny domarchef. Ekenäsbördige Johan Holmqvist, 36, har suttit på posten i nästan sju år men nu sagt upp sig.

– Det ligger ingen dramatik bakom beslutet, det är något som har mognat fram, säger Holmqvist per telefon till Yle Sporten.

Holmqvist är utbildad klasslärare och tar för tillfället ut de sista av sin semester från sin gamla arbetsgivare, men från och med 1 februari ser han sig om efter nya utmaningar. Formellt sade han upp sig för ett par månader sedan.

– Jag har inte klart med något för framtiden utan kommer nog att se mig omkring lite. Jag lämnar heller inte domarkåren helt, jag kommer att fortsätta som domarobservatör och också döma matcher på distriktsnivå, precis som jag gjort hittills.

236 ligamatcher

Holmqvists efterträdare blir den erfarne Jouni Hyytiä. Han tillträder tjänsten med start den 1 januari 2017.

– Jag önskar Jouni all lycka till i det nya jobbet, det kommer säkert att bli bra för finsk fotboll och den alltid lika viktiga domarverksamheten, betonar Holmqvist.

Hyytiä, 52, har en gedigen erfarenhet som ligadomare och har också varit verksam som Fifa-domare under den aktiva karriären. Han sitter sen 2013 i Bollförbundets domarutskott.

– Jouni Hyytiäs erfarenhet av både nationell och internationell fotboll samt domarverksamheten är verkligen bred. Vi tror således att han är ett lysande val till den här tjänsten, säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande i ett pressmeddelande.

Mellan åren 1996 och 2012 dömde Jouni Hyytiä totalt 236 inhemska ligamatcher. Endast Petteri Kari har gjort fler ligamatcher än Hyytiä.