Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Så här tar du en skärmdump från din apparats display

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:22.
En bild med texten; Ta en skärmdump.

Skärmdump (screenshot) är en snabb och behändig funktion så väl på datorn som på tabletten eller mobilen. Funktionen sparar det du ser i rutan precis så som det syns.

Om du vill spara information från någon given webbsida, till exempel en tidtabell eller en adress, är det lättaste sättet att ta en skärmdump på sidan. Det kan du göra antingen med dator, mobil eller med tablett.

Skärmdump med dator

Om du har en Windows-apparat med operativsystemet Windows 7 och du vill ta en skärmdump på displayen, är det enda du behöver göra att trycka på tangentbordets PrntScrn-tangent. Även om det inte syns något meddelande på displayen, sparas skärmdumpen i urklipp (clipboard). Du får fram den genom att använda paste-funktionen (Ctrl+V)

Om du använder dig av Windows 8 eller Windows 10, tar du en skärmdump genom att använda tangentkombinationen. Win + PrntScrn Skärmdumpen sparas automatiskt i foldern Screenshots/Skärmdumpar som hittas under foldern Pictures/Bilder.

Om du vill ha en skärmdump endast på ett aktivt fönster, använd då tangentkombinationen Alt + PrntScrn

I Windows 8 och Windows 10 sparas skärmdumparna automatiskt i en egen mapp.
Bildtext I operativsystemen Windows 8 och Windows 10 sparas en skärmdump automatiskt i en egen mapp.

I Windows-apparater finns automatiskt ett behändigt skärmdumpsprogram, Snipping Tool/ klippverktyg, med vars hjälp du kan ta en skärmdump på en viss del av datorns display. Lättast hittar du programmet genom att använda Windows sökfunktionen.

Med hjälp av Snipping Tool-verktyget kan du ta en dump på hela rutan eller välja bara ett visst parti av datorns display. Oftast är det smart att själv avgränsa bilden, så att till exempel övre och nedre balken på displayen inte kommer med.

När du har tagit en skärmdump kan du spara den i din apparat eller kopiera den direkt från Snipping Tool till exempelvis e-posten eller till något annat program (t.ex. Facebook).

Kommunikation och mediekunskap - Vetamix: Ta en skärmdump med Snipping tool - Spela upp på Arenan

På en MacOS-apparat tar du en skärmdump på hela rutan med hjälp av kommandot cmd ⌘ + Shift + 3. Om du vill ha bara någon del av rutan använder du dig av cmd ⌘ + Shift + 4

Efter att du tryckt ned tangenterna ändras kursorn till ett kryss, med vars hjälp du kan måla den del av displayen som du vill använda och spara den som en bild. Skärmdumpen du tagit med en Mac-dator sparas automatiskt på desktopen som en png-bildfil.

På en MacOS-apparat kan du ta en skärmdump på en viss del av rutan med hjälp av kommandot cmd ⌘ + Shift + 4.

Skärmdump med telefon

På telefon är en skärmdump ett behändigt sätt att spara information från till exempel en chat-diskussion du haft med en vän. Det är bra att minnas att alla meddelanden som har skickats går att spara som en skärmdump.

På en iPhone tar du en skärmdump genom att samtidigt trycka kort på hemknappen och avstängningsknappen. När du släpper upp, blixtrar det till på displayen och bilden är tagen. Bilden sparas automatiskt i telefonens kamera.

På en Android-telefon tar du en skärmdump genom att samtidigt trycka på hemknappen och volymknappen eller avstängningsknappen, beroende på modell. Du trycker samtidigt på båda en stund och ner du släpper upp blixtrar det till på displayen och bilden sparas i kameran.

Snapchat fungerar lite annorlunda. Om du tar en skärmdump på en chat (som kan vara en bild eller en video), får avsändaren av snapen ett meddelande att du gjort det.

Skärmdump 2.0: Videoskärmdump

När det blivit rutin att ta skärmdumpar, kan du lära dig att ta videoskärmdumpar.

Videoskärmdumpar av displayen på en dator kan användas till att göra till exempel spelvideon eller pedagogiska videon.

För Windows-användaren finns det åtskilliga program med vilka du kan göra skärminspelningar, till exempel Screencast O Matic, Icecream Screen Recorder eller Camtasia.

Med hjälp av gratisversioner av programmen kan du pröva på att göra t.ex. spelvideon. Visserligen kan man använda dem bara en viss tid och de saknar en del egenskaper.

På en Mac-dator kan du göra skärminspelningar med hjälp av Macs eget QuickTime Player-program. I programmet väljer du Ny inspelning/Record the Screen.

Med hjälp av programmet kan du också spara händelser på andra Apple-apparaters (iPhone, iPad eller iPadtouch) displayer, om du kopplar dem till din dator.

Artikeln är ursprungligen skriven av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.