Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Explosiv Oskar Osala är tredje äldsta lejonet: ”Chockerande!”

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 20:44.
Oskar Osala, KHL, november 2016.
Bildtext Oskar Osala gör en kanonsäsong i Metallurg Magnitogorsk.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

I en oprövad lejontrupp står Oskar Osala för rutinen. Vasasonen är kanske bättre än någonsin förr och drömmen om NHL lever.

Det är ett ungt landslag chefstränaren Lauri Marjamäki basar för i den ryska EHT-turneringen. Så ung att Oskar Osala, som fyller 29 år på annandag jul, är tredje äldst i truppen.

– Chockerande! lyder Osalas spontana reaktion i Yle Sportens intervju. Tiden har gått jättesnabbt, jag har njutit så mycket av de senaste fem, sex åren att den bara ett, tu, tre flugit iväg.

Sällsynt Vasakrydda

Även i klubblaget Metallurg Magnitogorsk klassar sig Osala som en av ledarna, men åldersmässigt brukar han i allmänhet inte höra till ”veteranerna”.

– Det är en rolig upplevelse, säkert kan jag också lära mig nånting av det här. Det gäller att försöka njuta och visa de yngre gott exempel, så hoppas vi att jag kan hjälpa dom på nåt vis, säger Osala.

– Jag kommer ihåg att jag själv kollat på äldre spelare när jag var ung i landslaget. Alltid när man följer med äldre spelare märker man små saker som de gör annorlunda, de har ändå spelat hockey kanske tio år längre än dig.

Oskar Osala, lejonens mediaträff, december 2016.
Bildtext Osala vill spela VM-hockey i vår.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Tre av totalt åtta debutanter har precis som Osala koppling till Vasa Sport. Simon Suoranta (nu i Ässät) och Miika Koivisto (Jukurit) är fostrade i klubben, medan Ari Gröndahl håller till i Vasa som bäst.

– Jag har följt Vasakillarna extra noga, berättar Osala. Jag har faktiskt aldrig tidigare sett Simon eller Miika spela. Roligt att ha lite fler Vasabor med i landslaget, jag tror faktiskt det är första gången det händer mig.

Prima säsong på gång

Sin egen säsong i KHL-topplaget Metallurg är Osala väldigt nöjd med. Han har snittat nästan en halv poäng per match (9+9=18 på 40 matcher) och undvikit svackor som stört honom tidigare.

– Jag har vilat mera och inte kört lika mycket extra träning. Och det har gett resultat, jag har varit jättejämn, konstaterar Osala belåtet.

– Såklart kommer det en sämre match här och där, men aldrig en längre svit. I fjol hade jag en dålig period i mitten av säsongen, men nu har det gått 40 matcher och det har nästan bara känts bättre hela tiden.

Chris Lee, Sergej Mozjakin, Oskar Osala och Viktor Antipin, Metallurg Magnitogorsk, hösten 2016.
Bildtext Chris Lees (t.v.), Sergej Mozjakins, Oskar Osalas och Viktor Antipins Metallurg toppar sin KHL-division.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

På vilka punkter ser du mest utveckling jämfört med tidigare?

– På fyssidan har jag fokuserat mer på explosivitet och tagit upp min maxstyrka till en nivå att det går att spela explosivt på riktigt.

– Överlag försöker jag hela tiden hitta små grejer och nyanser att förbättra. Hoppas jag blir en bra spelare ännu i nåt skede, skrattar Osala till.

"NHL helt realistiskt"

Ifall utvecklingen fortsätter hoppas Oskar Osala fortfarande få pröva vingarna i NHL en vacker dag. Han spelade totalt tre NHL-matcher för Washington Capitals och Carolina Hurricanes säsongerna 2008-2010, men genombrottet uteblev.

Men hoppet har inte dött.

– Jag har faktiskt märkt att det hela tiden finns mer och mer nån slags intresse därifrån. Inte direkt nån hajp, men det har varit nåt samtal och de har åtminstone märkt att jag gått framåt.

– Om jag spelar en bra vår tror jag NHL är helt realistiskt. Om det fortsätter såhär kan det vara svårt att få ett envägskontrakt, men jag jobbar hårt för att jag skulle ha en grym vår – och då är allt möjligt.

Oskar Osala, EHT, Sotji, december 2014.
Bildtext VM-medverkan skulle även vara viktigt med tanke på NHL.
Bild: EPA / All Over Press

Osala har hittills spelat en VM-turnering (2010) i Finlands tröja, men hoppas nu slå sig in i truppen igen – inte minst för att imponera på NHL-folket.

– Det är jätteviktigt, men jag försöker att inte tänka på det för mycket. Om man sätter för stor press på sig blir det sällan bra. Jag bara drömmer på, jobbar hårt, så ser vi vart det räcker.

Diskussion om artikeln