Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finländskt i stora Berlinale-filmfestivalens tävlingsserie

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 15:51.
Scen ur filmen Toivon tuolla puolen.
Bildtext Scen ur filmen Toivon tuolla puolen.
Bild: Malla Hukkanen

Aki Kaurismäkis nya film Toivon tuolla puolen får äran att delta i Berlinales prestigefyllda tävlingsserie, när festivalen i februari arrangeras för 67e gången. De tio första tävlingsfilmerna offentliggjordes på torsdagen.

Sammanlagt brukar drygt 20 filmer få plats i Berlinales tävlingsserie. Bland dem som nu har offentliggjorts finns filmer också av namn som brittiska Sally Potter, polska Agnieszka Holland och tyska Andres Veiel.

Porträtt av regissören Aki Kaurismäki.
Bildtext Aki Kaurismäki.
Bild: Malla Hukkanen

För Kaurismäki handlar det om att återvända till sina rötter. Under 1980- och 90-talen fick majoriteten av hans filmer sin internationella premiär just under Berlins filmfestival, men aldrig i tävlingsserien. Kaurismäki brukade själv konstatera att hans filmer hör hemma i festivalens mer indie-inriktade serier Panorama och Forum, men nu är det alltså tävlingsserien som gäller. Kanske filmens politiska budskap är rätt just för Berlinale, som brukar karaktäriseras som Europas mest politiska av kontinentens stora filmfestivaler.

Toivon tuolla puolen handlar om en finländsk handelsresande och en syrisk flykting vars stigar möts. Det är den andra delen i Kaurismäkis hamnstadstrilogi, som inleddes med Le Havre (2011). I huvudrollerna ses Sherwan Haji och Sakari Kuosmanen.

Scen ur filmen Toivon tuolla puolen.
Bildtext Sherwan Haji och Sakari Kuosmanen
Bild: Malla Hukkanen

Filmen får sin internationella premiär under festivalen som invigs den 9e februari. I Finland får filmen sin biopremiär redan veckan innan, den 3e februari.

För finländska regissörer är det en mycket ovanlig ära att få plats i festivalens tävlingsserie. Nu återstår att se om Finland i år gör historia med två regissörer i tävlingsserien. Ett hett tips är nämligen att också Dome Karukoskis Tom of Finland-film med Pekka Strang i huvudrollen får sin internationella premiär i Berlin, frågan är om filmen får plats i tävlingsserien eller i något annat prestigefyllt sammanhang.

Festivalens priser delas ut under galafesten den 18e februari. Tävlingsjuryn leds av den holländska filmregissören Paul Verhoeven.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln