Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Supportrarna kräver förändring – kritiserar Alaja

Från 2016
Finland, supportrar.
Bildtext Supportrarna är kritiska till Bollförbundets verksamhet.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Bollförbundets förtroende är naggat i kanten. Efter den senaste turbulensen vill fotbollslandslagets officiella supporterorganisation se justeringar. ”Senaste tidens aktioner har inte fört finländsk fotboll framåt.”

Det var i söndags som bomben briserade i Fotbollsfinland. Efter ett år utan segrar för fotbollslandslaget gick MTV ut med nyheten att förbundskaptenen Hasse Backe har gjort sitt.

Då vägrade Bollförbundet att säga något och hänvisade till ett möte på måndagen. Flera medier fick ändå uppgifterna bekräftade och på måndagen meddelade förbundet att Backe är sparkad. Samtidigt gick man också ut med att Markku Kanerva tar över.

Hanteringen av det hela var kulmen på en längre tid av bristfällig informationsgång från förbundets sida. Att ordföranden Pertti Alaja inte trädde fram för att besvara frågor utan i stället gav sina svar via förbundets egna kanaler var pricken på i:et.

Pertti Alaja, 2015.
Bildtext Bollförbundets ordförande Pertti Alaja.
Bild: All Over Press

Framför stor oro

Nu går fotbollslandslagets officiella supporterorganisation ut och kritiserar Bollförbundets agerande i ett uttalande på sin hemsida.

– Vi vill framföra stor oro över Bollförbundets och ordföranden Pertti Alajas agerande. De senaste månaderna har ingen förtroendeingivande bild målats upp.

Supportrarna nämner Alajas video i samband med att Kanerva presenterades, processen som ledde till att Hasse Backe anställdes och sättet som förbundet hanterade den stora Fifa-skandalen i medierna.

– Vi kräver förändringar i Bollförbundets verksamhet och i öppenheten att informera. Den senaste tidens agerande har inte gett något positivt och det har inte fört finländsk fotboll framåt.

Diskussion om artikeln