Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Läkare förbjuder Lukas att gå i skolan - på grund av mögelsjukdom

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 13:40.
Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet.
Bildtext Problemen med inneluften i Winellska skolan i Kyrkslätt är nu så omfattande att vissa elever inte alls kan vistas i skolan.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

Femteklassaren Lukas får på inrådan av läkare inte vistas i Winellska skolan i Kyrkslätt på tre månader. Orsaken är de svåra symptom han får av inomhusluften i skolan. Hans mamma önskar en barack där han kan få undervisning men kommunen lovar inget.

Yle Huvudstadsregionen berättade i september om att elever i Winellska skolan haft bland annat huvudvärk och varit illamående i skolan och att den dåliga inomhusluften är orsaken.

För Mikaela Lindbergs sons del har situationen förvärrats sedan dess.

- Då kunde han ännu vara i skolan, men sedan blev det värre och värre. Det gick så långt att han kräktes i skolan. Efter det kunde han vara en dag i skolan och så kräktes han, sedan kunde han bara vara en timme och så ringde han mig och sade att han kräkts. Magen tömdes helt och benen bär inte, sade han. Därefter kontaktade vi professor Ville Valtonen, berättar Mikaela Lindberg.

Läkare: Lukas har mögel- och fuktskadesjukdom

Valtonen är pensionerad infektionsläkare från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt men har fortfarande mottagning i en privat klinik.

- Jag upplevde en stor lättnad då Valtonen direkt svarade på ett mejl om Lukas symptom med att det tyder på symptom av mögelskador. Senare besökte Lukas honom och vi fick höra att Lukas har utvecklat en överkänslighet för kemikalier, säger Mikaela Lindberg.

Han kunde bara vara en timme i skolan så ringde han mig och sade att han kräkts. Magen tömdes helt och benen bär inte, sade han.

― Mikaela Lindberg om sin son.

Lukas bedöms sannolikt, enligt Valtonens utlåtande, ha en mögel- och fuktskadesjukdom. Det viktiga är därför att han inte utsättas för mögel och Valtonen anser därför att det bör ordnas distansundervisning för Lukas i till exempel tre månader för att se om han under den perioden blir bättre. Yle Huvudstadsregionen har tagit del av Valtonens utlåtande.

- Lukas klasslärare har hjälpt oss med material och Lukas har varit med på mitt jobb. Jag har sedan undervisat honom kvällstid. Vi har haft ett möte med rektorn och tanken är att han ska få distansstudier via Skype. Några timmar i veckan kan en lärare komma hem om det behövs men huvudsakligen har föräldrarna ansvar för undervisningen, säger Lindberg.

Mikaela Lindberg (till vänster) och Nina Johansson har barn i Winellska skolan. Båda mammornas barn har fått symptom på grund av den dåliga inomhusluften.
Bildtext Mikaela Lindberg och Nina Johansson har båda barn i årskurs fem i Winellska skolan.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

"Min dotter får andnöd i skolan"

Enligt Mikaela Lindberg finns flera andra elever som också har fått symptom av att vistas i Winellska skolan.

Nina Johanssons dotter går i samma klass som Lukas.

- Hon har svåra symptom. När hon vistas i vissa lokaler i skolan får hon andnöd fastän hon sitter stilla. Enligt läkaren har hon astma och får inte vistas inne i skolbyggnaden eftersom hon får symptom. Vi misstänker att hon har fått astma av att vistas i skolan, säger Nina Johansson.

Johanssons dotter gör nu skolarbetet hemma och försöker hinna ifatt sina klasskamrater eftersom hon varit så mycket sjuk.

Åtgärder under jullovet

Under hösten har skolbyggnaden undersökts flera gånger och undersökningarna visar på fukt i konstruktionerna och att luftkonditioneringen inte fungerar. Det finns damm och annat smuts i luften, enligt en färsk rapport som har gjorts av en konsultbyrå.

Det finns speciellt fukt i de delar av konstruktionen som ligger närmast marken och en totalrenovering bör göras. Skolbyggnaderna som har undersökts är byggda 1968 och 1986.

Enligt Kyrkslätts byggchef Jarno Köykkö finns det inte mögel inne i byggnaden, men däremot i konstruktionen, vilket också framgår av rapporten.

Olika åtgärder ska vidtas redan under jullovet. Det handlar om en storstädning av byggnaden och dessutom ska luftkonditioneringen renas.

Hon har svåra symptom. När hon vistas i vissa lokaler i skolan får hon andnöd fastän hon sitter stilla.

― Nina Johansson om sin dotter

Jarno Köykkö säger att han tror att de åtgärder som nu planeras kommer att räcka.

- Vi kommer att vidta omfattande åtgärder i byggnaden, mer omfattande än vad konsultbyrån föreslår. Jag tror att symptomen som eleverna får minskar efter det, säger Köykkä.

Föräldrarna önskar barack - kommunen lovar inget

Både Mikaela Lindberg och Nina Johansson hoppas att kommunen bygger en barack för deras barn.

- Jag möter varje dag en pojke som är otroligt ledsen eftersom han vill vara i skolan. Han vill träffa sina vänner, han vill vara med sin klass och han tycker om att gå i skolan. Jag vill därför att det byggs en barack för de barn som har symptom så att de kan ha kontakt med sina vänner i skolan, säger Mikaela Lindberg.

- Man borde ordna med en barack för de barn som reagerar, så att de ändå kan vara i skolan och få den sociala biten, säger Nina Johansson.

Byggchef Jarno Köykkä säger inte omedelbart ja till förslaget om en barack.

- Det finns inget beslut om en barack. Vi försöker nu åtgärda lokalerna så att alla kan vistas där. Problemet är förstås de som är känsliga, de kan aldrig utlovas lokaler där de inte får symptom. Det är väldigt utmanande.

Men vad ska då den pojke göra som enligt läkaren inte får vistas i skolan på tre månader? Måste han bara få distansundervisning?

- Vi har också andra tillfälliga lokaler, som andra skolor, där en elev kan gå tillfälligt. Men det är bildningsväsendet som fattar beslut om det. Förstås är det tråkigt om ens kompisar är i en annan skola, men alternativen är få i det här fallet.

Köykkä bedömer att det räcker omkring ett halvt år att bygga en barack.

För att få reda på hur många elever som har fått symptom och om åtgärderna som görs under jullovet har någon effekt ska en symptomenkät enligt Köykkä göras i januari-februari.

Rättelse klockan 10.26: Uppgiften om att det finns mögel i konstruktionen lades till i artikeln.

Diskussion om artikeln