Finska hamnar gynnas av Sveriges nej till Gazprom - gasrören lastas i Hangö i stället
Onsdagens beslut på Gotland att inte hyra ut en hamn till ryska Gazprom kommer att öka lastningarna i Finland.
Gotlands vägran att hyra ut hamnen i Slite överrumplade det ryska bolaget Gazprom totalt. Uppenbarligen har kommunpolitikerna på Gotland fått ta del av hemligstämplade uppgifter som fick dem att dra sig ur.
Svenska regeringen och försvarsdepartementet har varit oroliga för projektets försvarspolitiska risker.
Meningen var att hamnen skulle användas som lastningsplats för de rör som gasledningen skall monteras av.
- Att vi inte kan använda Slite på Gotland betyder att vi måste se om vi kan lasta dem från Hangö och Karlshamn, säger Lars Grönstedt som är rådgivare till Nord Stream i Sverige.
Fem hamnar kan bli tre
Från början var det meningen att Nord Stream 2 skulle utnyttja fem olika hamnar; två i Finland, två i Sverige och en i norra Tyskland. Nu finns det alltså kvar högst fyra. Men också det är osäkert.
Även Karlshamns kommun har meddelat att man har bett hamnbolaget vänta med att skriva på avtalet om att hyra ut kommunens hamn till Nord Stream. Det kan alltså hända att också Karlshamn avbryter samarbetet med Gazprom.
- I så fall kommer vi att fråga i första hand Hangö, och möjligen också Kotka om vi kan lasta på flera rör där, säger Lars Grönstedt.
Den tyska hamnen i Mukran kommer också att användas mera om de båda svenska hamnarna nu drar sig ur. Alla rör kommer alltså inte lastas från Finland.
För tidigt att säga hur många fler rör som lastas
Inga beräkningar är ännu klara. Därför går det inte att uppskatta hur många rör som kommer att lastas i Hangö eller Kotka. Nords Stream kommer att utnyttja de kvarvarande hamnarna så att kostnaderna för rörtransporterna på land och till sjöss blir så låga som möjligt.
Nord Stream utgår från att den kapacitet som i dag finns i Kotka och som Hangö hamn för tillfället bygger ut i Koverhar kommer att räcka till också för de större mängder rör som nu kan komma i fråga.