Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Hur täcks ni?" finns på tröjor och i svensk media

Från 2016
Uppdaterad 15.12.2016 21:35.
Mats Nylund.
Bildtext Mats Nylund bär gärna t-skjortan, men i riksdagen är det slips och skjorta som gäller.
Bild: Yle/Louise Lindberg

SFP-riksdagsledamoten Mats Nylunds "Hur täcks ni"-tal har setts hundratusentals gånger och frasen finns nu även tryckt på tröjor. Hela jourreformen får även uppmärksamhet i svensk media.

- Jag är hemskt förvånad över att det har fått så mycket utrymme och väckt så stor uppmärksamhet. Jag lyckades väl tolka det som många känner i Österbotten och i hela Svenskfinland för den delen, säger Mats Nylund (SFP).

Det var under plenum på måndagen som Mats Nylund höll det tal som skulle få många att reagera, som kritik mot regeringens beslut att gå emot den så kallade 12+1 modellen av vårdreformen. Nylund berättar att folk hört av sig också från utanför Finlands gränser. Talet tog inte länge att skriva.

- Det tog exakt 40 minuter, eller den tid det tar att flyga från Vasa till Helsingfors. Jag ändrade inte på det efter det, säger Nylund.

Han tror att en orsak till varför talet fick så stor uppmärksamhet är att det gick emot vissa av de formaliteter som annars råder i plenisalen. Man tilltalar alltid talmannen och nämner sina kolleger med titel och efternamn. Det är i huvudsak positivt, tycker Nylund, eftersom arbetet blir lugnare just eftersom det finns vissa strikta regler.

- Men det leder också till att man dämpar känslor. Den här känslan gick så djupt in i mig. Jag har litat på det grundlagsenliga skyddet och jag litade fortfarande på det när grundlagsutskottet gav sitt enhälliga utlåtande i förra veckan. Men det höll inte i social- och hälsovårdsutskottet. Det handlar om ett tappat förtroende och ett angrepp på min och andra finlandssvenskars identitet.

Sipilä gick inte ut

Tidigare har det rapporterats om att statsminister Juha Sipilä skulle ha gått ut mitt i Nylunds tal, men det stämmer inte.

- Sipilä lyssnade mitt tal till slut. När jag klev ner från podiet reste han sig upp och gick, han lyssnade alltså inte på översättningen, säger Nylund.

Tittade du på honom under talets gång?

- Naturligtvis ja, men också på de andra ministrarna. Jag riktade mig tidvis till specifika personer, men formellt talar man alltid till talmannen, säger Nylund.

Frasen blev t-skjorta

Svart T-tröja med texten "Hur täcks ni?" i vit text.
Bild: Yle

Den fras som Nylunds tal landar på med jämna mellanrum - "Hur täcks ni?" har blivit något av ett fenomen. Nu har även SFP:s lokalavdelning i Smedsby-Böle börjat trycka t-skjortor med frasen.

- Mats Nylunds uttalande var väldigt bra och känslosamt. Att säga så mycket i en kort mening är effektivt. En t-skjorta är ett sätt att visa att man håller med, säger Samuel Broman, ordförande för SFP:s lokalavdelning i Smedsby-Böle.

Lokalavdelningen har egentligen inte något större mål med sin t-skjorta, utan Broman tycker främst att det är en rolig grej. Men samtidigt upprepar han att det är ett sätt att visa sin åsikt. Inkomsterna från försäljningen kommer att gå till verksamheten, såsom valkampanjer.

- Den skulle jag bära, på lämpliga ställen naturligtvis. I riksdagen bär jag skjorta och slips, kommenterar Mats Nylund.

Nyheten sprids även i Sverige

Nyheten om regeringens beslut i jourreformen har även uppmärksammats i svenska medier. Mats Nylund citeras i en artikel som nyhetsbyrån TT har publicerat, bland annat i SVT:s utrikesnyheter och i ett flertal svenska dagstidningar. Aftonbladet har uppmärksammat Nylunds tal i form av ett webb-tv-inslag på sin hemsida.

Aftonbladet har utöver TT-artikeln även skrivit om reformen och Nylunds tal i en egen artikel. I samband med artikeln finns också ett webb-tv-inslag.

Även Dagens Nyheter uppmärksammar hur vårdreformen utmanar svenskans ställning i Finland.

Talet går att se på Svenska bildningsförbundets Facebooksida.

Diskussion om artikeln