Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna kräver skydd av civila i Syrien

Från 2016
En bister Brita Hagi Hasan, borgmästare i östra Aleppo i samtal med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk
Bildtext Borgmästaren i Östra Aleppo, Brita Hagi Hasan i samtal med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som medger att EU inte har varit tillräcklig handlingskraft gällande Syrien.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Kriget i Syrien och den humanitära katastrofen i Aleppo blev huvudfrågan under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

EU-ledarna fördömde attackerna mot civila i Aleppo. I mötets slutsatser anklagar man den syriska regimen och Ryssland för att avsiktligt angripa civila och sjukhusinrättningar. EU-ledarna vill också att de som begått krigsbrott ska ställas till svars.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk konstaterade efter mötet att EU inte har lyckats visa tillräcklig handlingskraft gällande Syrien.

- Jag vill vara uppriktig, vi har inte varit så effektiva som vi skulle vilja vara. Det finns dessvärre bara en part som varit tillräckligt effektiv och då handlade det inte om humanitär hjälp utan om att bomba, sade Tusk och hänvisade till Ryssland

"Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpen ska nå fram"

EU har kritiserats för att stå handfallet i fråga om Aleppo. På nattens presskonferens försvarade Donald Tusk EU och konstaterade att EU inte har militär kapacitet att sätta stopp för kriget i Syrien. Utan det som EU kan göra att utlova humanitär hjälp.

- EU kommer nu använda alla diplomatiska kanaler för att den humanitära hjälpen ska nå fram.

EU-ledarna uppmanar nu parterna i kriget, den syriska regimen, Ryssland och Iran att ge invånarna i östra Aleppo omedelbar hjälp och skydd.

Dessutom kräver EU en säker evakuering av östra Aleppo och också skydd av alla sjukhusinrättningar i Syrien. EU-ledarna uppmanar även parterna i kriget att följa den humanitära rätten.

På mötet diskuterade man även att skadade syrier från Aleppo kunde flyttas till Europa för vård.

- Också Finland kunde ta emot skadade syrier för att underlätta den humanitära situationen, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C).

Inga nya sanktioner mot Ryssland

Vissa EU-länder hade hoppats på mer konkreta åtgärder. Bland annat Tyskland och Sverige ville se nya sanktioner mot Ryssland med anledning av de ryska bombningarna.

Men EU-ledarna kom fram till att det inte är aktuellt med nya sanktioner.

- Vi förde knappt någon diskussion om nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland med anledning av angreppen i Syrien, sade statsminister Sipilä.

Däremot enades EU-ländernas ledare om att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland med ett halvår. Det handlar om sanktionerna som infördes i juli 2014 efter att Ryssland annekterade Krimhalvön, som tillhör Ukraina.

Diskussion om artikeln