Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lokalpolitiker ryter till om riksväg åtta

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 12:38.
Vinterföre på riksåttan.
Bildtext Vinterföre på riksåttan.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Yrkeschaufförer har protesterat högt om säkerheten på riksväg åtta. Nu går lokalpolitiker och kommunala tjänstemän i Pedersöreregionen in och stöder dem.

När den lokala samarbetsnämnden i Pedersörenejden samlas till möte på måndag morgon ska man ta ställning till ett utlåtande om förbättring av riksväg 8. Närmare bestämt handlar det om en förbättring av trafiksäkerheten på riksvägen.

I förslaget till utlåtande skriver Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors att alltför många olyckor har inträffat på kort tid på riksväg 8 mellan Kronoby och Pedersöre. Enligt de uppgifter Svenfors tagit del är trafikdödligheten och personskador klart högre på det nämnda vägavsnittet än i resten av landet.

I förslaget till utlåtande kräver man att en grundförbättring av riksväg 8 mellan Pedersöre och Karleby sker och att vinterunderhållet av avsnittet i fråga blir bättre. Man kräver också att vägen breddas på vissa ställen och att omkörningsfiler byggs.

Yrkeschaufförerna protesterar

Yrkeschaufförerna har påpekat att riksväg 8 mellan Pedersöre och Karleby är mycket riskfylld. Vägen är smal och livligt trafikerad och på vintern är vägen ofta dåligt skött, har chaufförerna sagt.

Efter en olycka på riksväg 8 i Kronoby där en yrkeschaufför dog och en annan skadades allvarligt, samlades omkring 80 chaufförer till en protestaktion i Pedersöre förra veckan. De krävde en förändring i vägunderhållet.

- Det är inte bara oss det berör utan alla som färdas på vägen, sa Mats Käldström under protestaktionen.

Käldström har arbetat som yrkeschaufför i trettio år.

Diskussion om artikeln