Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tvingas Sirkkala skola ut ur Sirkkalakvarteret?

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 11:05.
Sirkkala skola i Åbo
Bild: Yle/ Nora Engström

Svenska folkpartiet (SFP) i Åbo är oroat över att Sirkkala skola kan tvingas ut ur Sirkkalakvarteret.

Enligt Barbro Schauman (SFP) har staden planer på att utreda om Sirkkala skola kunde flytta till Smedsgatan 1 tillsammans med S:t Olofsskolan och den internationella skolan i Åbo.

- Vi har hört om det här tidigare och helt negativt inställda är vi inte, men det är klart att Sirkkalakvarteret är det första valet för oss, säger Barbro Schauman, som samtidigt konstaterar att utrymmesbristen i Sirkkala skola måste lösas.

Barbro Schauman är medlem i nämnden för fostran och undervisning och är ordförande för den svenska sektionen i nämnden.

Enligt Schauman är fastigheten på Smedsgatan i nuläget olämplig för ändamålet, eftersom fastigheten är gjord för teknisk yrkesutbildning. Svenska sektionen har också bett om att få bekanta sig med fastigheten.

Sirkkala skola lider av utrymmesbrist eftersom en av byggnaderna, Kärnhuset, är ur bruk på grund av problem med inomhusluften. Enligt svenska sektionen för nämnden för fostran och undervisning skulle den bästa lösningen i nuläget vara tvåvåningsbaracker. Frågan skulle tas upp i nämnden för fostran och undervisning men ärendet fanns inte med på listan.

SFP i Åbo behandlade frågan på sitt sista styrelsemöte för i år.

Åbo stad bekräftar att alternativet utreds

Liliane Kjellman, direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo, bekräftar att utredningar är på gång.

- När staden funderar över lösningen för Sirkkala skola, så har man sett på Sirkkalaområdet och på en tilläggsbyggnad. Men ett av alternativen är att utreda om lösningen finns någon annanstans än på tomten där Sirkkala skola står. Och då har Smedsgatan 1 kommit fram som ett alternativ, säger Kjellman.

Nu ska staden utreda om det finns en teoretisk möjlighet för en flytt.

- Utredningarna har endast börjat och det kan hända att det här är en möjlighet som går vidare - eller så inte, fortsätter Kjellman.

Förstår du oron som SFP nu framför?

- Absolut, det förstår jag. Som sagt är det här bara på en teoretisk nivå. Det kommer ju att komma till politiskt beslutfattande ifall den här lösningen går vidare. I det här skedet vet jag inte om det finns en teoretisk möjlighet att inrymma alla de här tre skolorna på Smedsgatan. Det finns behov för mer information innan man kan säga något om saken, konstaterar Kjellman.

Enligt Kjellman borde mer information komma inom kort.

- Ifall man går vidare med utredningarna kring Smedsgatan så borde det ske ganska snabbt. I januari vet vi troligen mer.

Artikeln uppdaterades 16.12.2016 klockan 10:56 med en kommentar av Liliane Kjellman vid Åbo stad.

Diskussion om artikeln