Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bada bastu varje dag - så kan du slippa bli dement

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 13:47.
Två män sitter i en bastu.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

De män som badar bastu fyra till sju gånger i veckan löper en betydligt mindre risk än andra att drabbas av minnessjukdomar. Det visar forskning vid Östra Finlands universitet.

I en undersökning som har pågått i 20 års tid har det visat sig att de flitigt bastubadande männen uppvisar 66 procent mindre risk att få demensdiagnos, jämfört med dem som bastar futtiga en gång i veckan.

Sambandet mellan bastubad och skydd mot demens har aldrig tidigare undersökts.

I undersökningen jämfördes uppgifter om tvåtusen män i medelåldern som badar bastu i olika grad. Resultaten visar alltså att ju oftare man badar, desto mindre är sannolikheten att drabbas av minnessjukdomar som alzheimer.

Mekanismen är okänd

Inom samma undersökning har Östra Finlands universitet tidigare fått fram resultat som visar att flitigt bastubad också minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt tf professor Jari Laukkanen som har lett undersökningen kan bastu skydda både hjärta och hjärna genom delvis samma mekanismer som tillsvidare är rätt dåligt kända.

- Man vet att tillståndet för hjärt- och kärlsystemet påverkar också hjärnans funktion. Dessutom kan det välbefinnande och den avslappning man känner vid bastubad ha betydelse, säger Laukkanen.

Diskussion om artikeln