Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Räcker det aldrig någonsin med det vi gör", undrar kökspersonalen i Pargas

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 13:50.
Lokalproducerad potatis och morot, fiskpinnar och ekologiskt lokalproducerat bröd på skolmenyn.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Personalen i Pargas är mycket besviken över stadens planer på att sluta ett avtal med serviceproducenten Arkea, så att Arkea tar över mattillverkningen.

- Det finns sådana som har jobbat över 30 år, och som undrar om det aldrig någonsin räcker med det man gör, säger huvudförtroendeman Mikaela Luoma. Det är så det känns.

Stadsstyrelsen i Pargas ska på måndag diskutera och besluta om ett avtal med Arkea. Till kosthållet hör 8 matlagningskök och 15 servicekök, som gör mat för skolor och vårdställen inom hela Pargas stad. Där jobbar 43 personer.

Personalen och fackföreningen träffades på torsdagen, och man undrar om staden faktiskt har tänkt igenom alla kostnader som uppkommer. I ett brev till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige undrar man bland annat vad staden menar med en "uppskattad inbesparing". Är det tänkt att man ska spara på maten? Personalen? Portionsstorleken? Det framgår inte, och då ska avtalet ändå gälla i sju år.

- Till exempel portionsstorlekar är sådant som vår personal funderar på varje dag, men är det sådant som man tagit i beaktande tillräckligt bra, undrar Luoma. Eller är det saker som man bestämmer först då man gör avtalet? Håller de här sparsummorna efter att man har räknat in allt?

Personalen frågar också hur väl Arkea och staden beaktat skärgårdsförhållanden, svenskspråkig service och kostnaderna för tilläggsarbeten.

I Pöytis, Nådendal och Nousis har man beslutat att fortsätta med kosthållet i egen regi, i Reso och Salo beslutade man att utreda sysselsättningspåverkan och se hur social- och hälsovårdsreformen kommer att påverka servicen.

Men i Pargas har ärendet avancerat till stadsstyrelsen. Enligt Luoma är personalen mycket besviken.

- Staden har inte förrän nu hämtat fram sparkraven, om det ens ska kallas sparkrav. På stadsstyrelsens lista heter det utveckling av kosthållet, men det känns mera som avveckling.

Stadsstyrelsen behandlade ärendet på sitt möte den 28 november, men remitterade då ärendet. Man ville bland annat först veta varför vissa kommuner valt att inte göra avtal med Arkea, hur personalen inom Arkea upplevt övergången och man ville närmare utreda möjligheterna till närproducerad mat. Ärendet tas upp igen den 19 december.

Diskussion om artikeln